Koronanyrkin tiedote: Erikoissairaanhoidossa on hoidossa vain yksittäisiä koronapotilaita

Julkaistu 11.4.2022 klo 14.14

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueellinen tartuntatautien torjunnan johtoryhmässä eli Koronanyrkissä todettiin tänään, että muutaman viime viikon aikana korostunut erikoissairaanhoidon tarve on tasaantunut Sairaala Novassa ja hoidettavana on nyt vain yksittäisiä koronapotilaita. Tautitilanne on kohtuullinen myös perusterveydenhuollossa. Kansalaisia muistetaan kuitenkin siitä, että koronaa on edelleen paljon liikkeellä.

Koronanyrkissä tuotiin esille myös, että kansalaisten keskuudessa on epäselvyyttä siitä, keille tällä hetkellä annetaan neljäs koronarokote. Kokouksessa todettiin, että tällä hetkellä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kunnat tarjoavat neljännen koronarokoteannoksen vakavasti immuunipuutteisille* henkilöille, kaikille 80 vuotta täyttäneille sekä kaikille hoivakodeissa asuville iäkkäille henkilöille.

Neljäs rokoteannos voidaan antaa heti, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Muille ryhmille neljättä koronarokotetta ei tällä hetkellä anneta.

*Voimakkaasti immuunipuutteisiksi katsotaan henkilöt, joilla on jokin seuraavista sairauksista tai tiloista: elinsiirto, kantasolusiirto, vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos, immunosuppressiivinen syöpähoito, autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä, dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta, pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV.