Koronanyrkin tiedote: Kansalaisten yleinen maskisuositus päättyy KSSHP:n alueella

Julkaistu 25.4.2022 klo 14.41

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntatautien torjunnan johtoryhmässä (ns.Koronanyrkissä) todettiin tänään, että kansalaisten yleinen maskisuositus päättyy KSSHP:n alueella THL:n 14.4.2022 antaman linjauksen mukaisesti. Kansalaisille suositellaan kuitenkin maskien käyttöä heidän asioidessaan tai vieraillessaan sote-laitoksissa, esimerkiksi sairaaloissa, terveyskeskuksissa ja hoivalaitoksissa. 

THL:n linjausten mukaan myös KSSHP:n alueella maskia suositellaan käytettävän edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä niille henkilöille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin. Suositus on voimassa myös niille, joilla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä, sekä niille, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle (esim. perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.

THL:n tavoin KSSHP:n alueella oireisille suositellaan aina ensisijaisesti pysymistä kotona oireiden väistymiseen saakka. Kansalaisia muistutetaan myös, että suosituksen päivityksestä huolimatta jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

Maskisuositus sotetyöntekijöiden osalta sekä potilaskontakteissa että työpaikoilla tapahtuvissa muissa kontakteissa säilyy ennallaan

Sotetyötekijöiden osalta sekä potilaskontakteissa että työpaikoilla tapahtuvissa muissa ihmisten välisissä kontakteissa työpaikkojen ohjeet maskisuosituksen osalta säilyvät ennallaan. 

Koronatilanne KSSHP:n alueella

Koronanyrkissä todettiin tänään myös, koronatilanne on ollut viime viikkojen aikana hyvin vakaa erikoissairaanhoidossa, eikä esimerkiksi tehohoidossa ole tällä hetkellä yhtään potilasta. Perusterveydenhuollossa tilanne puolestaan on ollut paikka paikoin hyvin vaihteleva, vaikka sielläkin koronatartunnoissa on menty alaspäin.