Koronanyrkin tiedote: Tartuntatautipäivärahapäätöksiä ei kirjoiteta enää 1.1.2023 alkaen

Julkaistu 12.12.2022 klo 14.36

Tartuntatautien torjunnan johtoryhmässä ns. Koronanyrkissä todettiin tänään, että koronaa on tälläkin hetkellä laajasti liikkeellä väestössä jätevesiseurannan perusteella. Jäteveteen virusta erittyy tartunnan saaneista ihmisistä. Vaikka koronaa on paljon liikkeellä se ei kuitenkaan näy sairaalakuormituksessa. Hyvän rokotesuojan ansiosta tilanne on hyvin hallinnassa koko Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella.

Kokouksessa todettiin myös, että koronavirusvariantit muuttuvat koko ajan. Koska rokotteet eivät estä kaikkia tartuntoja, voi henkilö sairastua lievään koronaan useamman kerran aina uuden variantin ilmaannuttua. Koronatartunnan saaneita riskiryhmäläisiä kehotetaan kuitenkin käymään virallisessa koronatestissä (PCR-testi), jotta mahdollinen tautiin tarvittava lääkitys voidaan aloittaa ajoissa.

Kokouksessa todettiin myös, että tällä hetkellä on koronan lisäksi liikkeellä paljon myös muita hengitystieinfektioita, eli ns. flunssia. Kansalaisia pyydetäänkin olemaan erilaisten flunssaoireiden vuoksi kolmesta viiteen päivään kotona ja välttämään oireisena erilaisia joulunajan tapahtumia ja tiloja, joissa on paljon ihmisiä liikkeellä. Flunssaisena ei myöskään pidä missään tapauksessa käydä tapaamassa ikäihmisiä.

Kokouksessa todettiin myös, että sairausvakuutuslain väliaikainen asetus loppuu 31.12.2022. Tämän jälkeen tartuntatautipäivärahan saaminen edellyttää tartuntatautilain mukaisesti tartuntatautilääkärin tekemää eristämis- ja karanteenipäätöstä. Koska eristämis- ja karanteenipäätöksillä ei ole voitu vaikuttaa epidemian leviämiseen pitkiin aikoihin, ei näitä päätöksiä enää tehdä.  Siten 1.1.23 lähtien koronaan sairastuneille ei tehdä tartuntatautipäivärahatodistuksia. Hyvinvointialueella koronaan sairastuneet saavat normaalit sairaslomakorvaukset kuten muistakin flunssista.