Koronavirus
Jos epäilet koronavirustartuntaa
Koronavirustaudin oireita voivat olla akuutin hengitystieinfektion oireet kuten kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli.
Pelkästään oireiden perusteella ei voi päätellä, onko taudin aiheuttaja koronavirus, jokin muu virus tai bakteeri.
Jos sinulla on joitain yllä mainituista oireista, tutustu julkaisuumme 16.2.2022 päivitetyt ohjeet kansalaisille, jos epäilee koronavirustartuntaa.
Hengitystieinfektion kotihoito-ohjeita löydät THL:n sivulta Koronaviruksen hoito ja ohjeet sairastuneelle - THL. Jos koet, että et pärjää kotihoito-ohjein tai sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee, voit ottaa yhteyttä puhelimitse omalle terveysasemallesi tai tarvittaessa päivystysapuun 116 117.
Katso lisää ohjeita THL:n verkkosivuilta: Ohjeita kansalaisille koronaviruksesta (thl.fi).
Lääkehoitoa rajatuille kohderyhmille koronavirusinfektioon
Sairaanhoitopiireihin on jaettu rajallinen määrä koronavirusinfektion hoitoon tarkoitettua Paxlovid® -lääkettä (nirmatrelviiriritonaviiri). Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaisesti lääkitys kohdennetaan koronavirusinfektioon sairastuneille aikuisille, joilla on vakavalle koronavirustaudille voimakkaasti altistava sairaus tai tila. Lääkehoidon tavoitteena on ehkäistä vaikean tautimuodon kehittyminen, vähentää sairaalahoidon tarvetta ja kuolemia. Lääkehoito on aloitettava 5 vuorokauden sisällä oireiden alkamisesta.
Lisätietoa kohderyhmistä ja lääkehoidon harkitsemisen kriteereistä löydät 15.7.2022 julkaistusta tiedotteesta: Paxlovid® erityisryhmien koronavirusinfektion varhaisessa hoidossa.
Suojaa itseäsi ja läheisiäsi koronatartunnalta
Ota koronarokote
Koronarokotteet suojaavat vakavalta taudilta. Rokotus vähentää myös viruksen tarttumista, vaikka se ei estä tartuntoja kokonaan. Rokotteen ottamalla autat suojaamaan myös muita, sillä rokotetut tartuttavat tautia vähemmän muihin kuin rokottamattomat.
Kunnat vastaavat omien asukkaidensa rokottamisesta. Ajankohtaiset tiedot löydät oman kuntasi verkkosivuilta.
Huolehdi käsihygieniasta, käytä kasvomaskia ja noudata turvavälejä
Koronavirus tarttuu pisaroiden välityksellä, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. Myös oireeton voi tartuttaa koronaviruksen toiseen tietämättään.
Käsien peseminen, hyvästä yskimishygieniasta huolehtiminen, kasvomaskin käyttö ja turvaväleistä huolehtiminen ovat tehokkaita tapoja suojata itseä ja muita tartunnalta.
Pese kädet vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Muista kunnollinen kuivaus ja vaihda kotona käsipyyhkeitä usein. Jos et voi pestä käsiäsi, käytä käsihuuhdetta.
Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja heitä se roskiin. Jos nenäliinaa ei ole, yski ja aivasta hihaan, älä käsiisi.
Kasvomaskin käyttö estää pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kasvomaskia kannattaa käyttää tilanteissa, joissa lähikontakteja on vaikea välttää. Tartuntariski on huomattavasti suurempi sisätiloissa kuin ulkona. Lue lisää THL:n maskisuosituksesta.
Pyri pitämään turvaväliä varsinkin sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.
Lisää ohjeita THL:n Tarttuminen ja suojautuminen - koronavirus -sivulta.
Jos sairastut hengitystieinfektioon, pysy kotona
Sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, eikä hakeutua testiin, jos oireesi ovat lieviä ja yleistilasi on hyvä. Vältä vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. Lue lisää 21.1.2022 päivitetyt ohjeet kansalaisille, jos epäilee koronavirustartuntaa.
Sairaala Novassa liikkumista ja vierailuja koskevat ohjeet
Koronavirus aiheuttaa varotoimia, jotka koskevat sairaalakäyntejä. Varotoimia toivotaan noudatettavan ja sairaanhoitopiiri suosittaa, että sairaalaan tulevat vain:
-
Potilaat, joilla on ajanvaraus
-
Potilaat, jotka vaativat kiireellistä hoitoa
-
Yllä mainittujen hoidon turvaamisen kannalta välttämättömät terveenä olevat saattajat
-
Sairaalan tiloissa suositellaan edelleen kasvomaskin käyttöä
Huom! Tulethan sairaalaan vain terveenä: Vastaanotolle, vierailuille tai sovittuun leikkaukseen ei saa tulla flunssaisena tai vatsatautisena.
Liikkuessasi sairaalassa sinun tulee huolehtia turvaväleistä ja noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Toivomme potilaiden ja asiakkaiden käyttävän sairaalan tiloissa myös kasvomaskia silloin, kun se on mahdollista.
Tällä hetkellä voimassa ei ole yksikkökohtaisia rajoituksia.
Koronanyrkki ja kokousten tiedotteet
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on koonnut STM:n ohjeistuksen mukaisesti Alueellisen tartuntatautien torjunnan johtoryhmän eli niin sanotun Koronanyrkin Keski-Suomeen. Ryhmä kokoontuu (ensimmäisen kerran 1.10.2020) säännöllisesti ja sen tehtävänä on seurata KSSHP:n alueen koronavirusepidemiatilannetta ja arvioida epidemian hillitsemiseen tähtäävien suositusten ja rajoitusten tarvetta. Ryhmän puheenjohtajana toimii sairaanhoitopiirin vs. johtaja Juha Paloneva.
Löydät Keski-Suomen alueellisen tartuntatautien torjunnan johtoryhmän eli Koronanyrkin viimeisimmän tiedotteen aina Tiedotteet-sivulta tunnisteella "Koronanyrkin tiedote".
Julkaistu 11.1.2021 klo 19.25, päivitetty 21.12.2022 klo 13.34