Jos epäilet tartuntaa

Sivu on päivitetty 6.10.2021

Koronavirustaudin oireet

COVID-19-taudin oireita voivat olla akuutin hengitystieinfektion oireet, kuten kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli. Taudin yhteydessä on kuvattu myös maku- ja hajuaistin häiriöitä. Pelkästään oireiden perusteella ei voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri. Tartunta todetaan testistä saatavan tuloksen perusteella.

Ketkä testataan

Näyte COVID-19-tutkimusta varten otetaan oireisilta henkilöiltä, jotka eivät ole täysin rokotettuja (2. rokotetta, joista jälkimmäisestä kulunut vähintään viikko) tai sairastaneet varmennettua COVID-19-infektiota viimeisen 6 kuukauden aikana. Näyte otetaan myös täysin rokotetuilta henkilöiltä, jotka ovat altistuneet varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana. Oireiset koronavirustapaukselle altistuneet testataan mahdollisimman pian, kun oireet ilmaantuvat.

Alle 12-vuotiaiden tulee hakeutua testiin koronaviruksen varalta vain silloin, kun lapsella on oireita ja hänen tiedetään altistuneen varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana. Oireinen lapsi tulee testata myös silloin, jos perheessä on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä tai henkilöitä, joiden immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen. Lapsi testataan myös, mikäli hänellä on sairaalan vuodeosastohoitoa vaativa hengitystieinfektio.

Keitä ei testata

COVID-19-testaus ei pääsääntöisesti koske enää täysin rokotettuja (toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään viikko) lieväoireisia henkilöitä eikä niitä, jotka ovat sairastaneet varmennetun COVID-19-infektion edeltävän 6 kuukauden aikana. Poikkeuksena sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö, jotka testataan lieväoireisinakin potilaiden suojaamiseksi.

Jos epäilet koronavirustartuntaa

• Ensisijaisesti pyydämme sinua tekemään oireiden arvioinnin Omaolo-palvelussa  https://www.omaolo.fi/. Palvelu ohjaa sinulle sopivat jatkotoimenpiteet.
  • Voit ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon myös soittamalla omaan terveyskeskukseen tai Päivystysapuun 116 117, josta ohjataan tarvittaessa jatkotutkimuksiin. Toiminnan tarkoituksena on vähentää kontakteja muihin ihmisiin tartunnan välttämiseksi.

COVID-19-taudin itämisajaksi eli ajaksi tartunnasta ensioireiden alkuun on arvioitu 1-14 päivää, keskimäärin noin 4-5 päivää.

Uusi koronavirus (SARS-CoV-2) tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. Se voi tarttua myös kosketuksen välityksellä, jos sairastunut on esimerkiksi yskinyt käsiinsä ja on sen jälkeen koskenut toiseen ihmiseen.

Yleisesti paras tapa suojautua miltä tahansa hengitystieinfektiolta on noudattaa hyvää käsihygieniaa.

KSSHP noudattaa Terveyden ja hyvinvointilaitos THL:n antamaa maskisuositusta. KSSHP:n alueella on toistaiseksi voimassa laaja maskisuositus. THL suosittaa kasvomaskin käyttöä julkisessa liikenteessä, matkalla koronavirustestiin ja kaikissa tilanteissa, joissa turvavälin pitäminen muihin ihmisiin ei ole mahdollista. Jos koronavirustestin tuloksia odottaessa tai karanteeniaikana tulee välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella, on kasvomaskin käyttö suositeltavaa.

THL:n maskisuositus

Ohjeet sairastuneelle

Henkilöt, jotka sairastuvat lieväoireiseen COVID-19-tautiin, voivat sairastaa kotona kuten muissakin hengitystieinfektioissa. Perusterveydenhuollon jäljittäjät seuraavat sairastuneen vointia. Suurin osa sairastuneista sairastaa lieväoireisen taudin. Hengitystieinfektion kotihoito-ohjeita löydät mm. Terveyskylän nettisivuilta.

Jos koet, että et pärjää kotihoito-ohjein tai sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee, voit ottaa yhteyttä puhelimitse terveysasemallesi tai Päivystysapuun 116 117. Tällöin sairastunut kutsutaan keskussairaalan päivystykseen tarkastukseen ja otetaan tarvittaessa sairaalaan hoitoon. Päivystykseen on tärkeää ilmoittaa tulostaan, jotta vältytään lisätartunnoilta.

Katso lisää ohjeita THL:n verkkosivuilta: Ohjeita kansalaisille koronaviruksesta (thl.fi)

Ohjeita karanteenin tai eristyksen ajalle

Ohjeet sairaalaan saapumiseen ja sairaalassa vierailuun