Jos epäilet tartuntaa

Sivu on päivitetty 11.1.2021

Näyte COVID-19-tutkimusta varten otetaan kaikilta henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla terveydenhuollon ammattihenkilön arvion perusteella on aihetta epäillä koronavirustartuntaa. Kohdentamatonta oireettoman väestön testausta ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista tehdä. Lievistäkin koronaviruksen oireista tulee hakeutua testiin.

COVID-19-taudin oireita voivat olla akuutin hengitystieinfektion oireet, kuten kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli. Taudin yhteydessä on kuvattu myös maku- ja hajuaistin häiriöitä. Pelkästään oireiden perusteella ei voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri. Tartunta todetaan testistä saatavan tuloksen perusteella.

Jos epäilet koronavirustartuntaa

• Ensisijaisesti pyydämme sinua tekemään oireiden arvioinnin Omaolo-palvelussa  https://www.omaolo.fi/. Palvelu ohjaa sinulle sopivat jatkotoimenpiteet.
  • Voit ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon myös soittamalla omaan terveyskeskukseen tai Päivystysapuun 116 117, josta ohjataan tarvittaessa jatkotutkimuksiin. Toiminnan tarkoituksena on vähentää kontakteja muihin ihmisiin tartunnan välttämiseksi.

COVID-19-taudin itämisajaksi eli ajaksi tartunnasta ensioireiden alkuun on arvioitu 1-14 päivää, keskimäärin noin 4-5 päivää.

Uusi koronavirus (SARS-CoV-2) tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. Se voi tarttua myös kosketuksen välityksellä, jos sairastunut on esimerkiksi yskinyt käsiinsä ja on sen jälkeen koskenut toiseen ihmiseen.

Yleisesti paras tapa suojautua miltä tahansa hengitystieinfektiolta on noudattaa hyvää käsihygieniaa.

KSSHP noudattaa Terveyden ja hyvinvointilaitos THL:n 13.8.2020 antamaa maskisuositusta. THL suosittaa kasvomaskin käyttöä joukkoliikenteessä sekä matkalla koronavirustestiin. Jos koronavirustestin tuloksia odottaessa tai karanteeniaikana tulee välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella, on kasvomaskin käyttö suositeltavaa.

THL:n maskisuositus

Ketkä testataan

Ohjeet sairastuneelle

Henkilöt, jotka sairastuvat lieväoireiseen COVID-19-tautiin, voivat sairastaa kotona kuten muissakin hengitystieinfektioissa. Keskussairaalan infektioyksikkö seuraa sairastuneen potilaan vointia myös kotona sairastaessa. Suurin osa sairastuneista sairastaa lieväoireisen taudin. Hengitystieinfektion kotihoito-ohjeita löydät mm. Terveyskylän nettisivuilta.

Jos koet, että et pärjää kotihoito-ohjein tai sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee, voit ottaa yhteyttä puhelimitse terveysasemallesi tai Päivystysapuun 116 117. Tällöin sairastunut kutsutaan keskussairaalan päivystykseen tarkastukseen ja otetaan tarvittaessa sairaalaan hoitoon.

Katso lisää ohjeita THL:n verkkosivuilta: Ohjeita kansalaisille koronaviruksesta (thl.fi)

Ohjeita karanteenin tai eristyksen ajalle

Ohjeet sairaalaan saapumiseen ja sairaalassa vierailuun