Koronanyrkin tiedote: Tartuntojen jäljittämisellä ei voida enää välttää koronaepidemian leviämistä

Julkaistu 20.12.2021 klo 15.07

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntatautien alueellisessa johtoryhmässä (ns. Koronanyrkki) todettiin tänään (20.12.2021), että KSSHP:n alueella on viime viikkojen aikana todettu monin paikoin ennätysmäärä koronatartuntoja, minkä vuoksi jäljitys laahaa paikoitellen parikin vuorokautta jäljessä. Kokouksessa käytiin keskusteluja resurssien riittävyydestä testausten, rokottamisen sekä jäljitysten suhteen ja päädyttiin siihen, että resurssit eivät alueella riitä tähän kaikkeen ja resursseja on nyt keskitettävä sinne, minne ne riittävät. Tämän vuoksi Koronanyrkki linjasi, että päiväkotilapsien ja koululaisten karanteeneista luovutaan. Muutoin jäljitys priorisoidaan koskemaan ikäihmisiä, riskiryhmäläisiä, rokottamattomia ja sotealan työntekijöitä.

Kokouksessa muistutetaan, että lapset ja koululaiset kyllä pääsevät koronatesteihin oireisena, oireettomia lapsia ei lähtökohtaisesti testata.

Kaikki sairaalahoidossa olleista potilaista ovat rokottamattomia

Kokouksessa todettiin, että viime viikkojen aikana KSSHP:n alueella sairaalahoidossa on ollut 5-10 potilasta ja esimerkiksi tällä hetkellä sairaalahoidossa olevista potilaista kaikki ovat rokottamattomia. Sairastuneista potilaista osa on tarvinnut tehohoitoa, jonka resurssit ovat toistaiseksi KSSHP:n alueella riittäneet hyvin.

Alueella on tällä hetkellä varmuudella tiedossa yksi Omikron-variantin tartunta – muistutus alueella olevista rajoituksista ja suosituksista

KSSHP:n alueella on tällä tiedossa varmuudella yksi Omikron-variantin tartunta marraskuun lopulta, eikä siitä ole todettu jatkotartuntoja. Kokouksessa kuitenkin todettiin, että muualta tulleiden tietojen valossa on varmaa, että myös tämä virusmuunnos tulee leviämään myös KSSHP:n alueelle.

Koronanyrkki haluaakin muistuttaa KSSHP:n alueella olevista suosituksista, joihin kuuluvat mm. maskien käyttö ja etätyöntekeminen mahdollisuuksien mukaan myös pienien kuntien osalta. Pääset lukemaan KSSHP:n alueen ajankohtaiset rajoitukset ja suositukset tästä linkistä ja valtioneuvoston rajoitukset ja suositukset tästä linkistä.

Kunnat päättävät kolmannen rokotteen annosväleistä käytettävissä olevien resurssien mukaisesti

THL:n ohjeistus: THL suosittelee, että kolmannen koronarokotteen annosväliä lyhennetään. Suosituksen mukaan 60 vuotta täyttäneet ja riskiryhmiin kuuluvat voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Aiempi suositus oli, että rokotusväli on kaikilla edellä mainituilla ryhmillä 5–6 kuukautta.

Kokouksessa keskusteltiin myös kolmansien rokotteiden annosväleistä ja päädyttiin siihen, että kunnat voivat itsenäisesti päättää THL:n suositusten mukaisesti kolmansien rokotteiden annosväleistä käytettävissä olevien resurssiensa mukaisesti.