Sairaala Nova voitti arvostetun European Healthcare Design Awards -palkinnon

Julkaistu 16.6.2022 klo 15.35

Keski-Suomen uuden keskussairaalan, Sairaala Novan arkkitehtuuri palkittiin kansainvälisesti arvostetussa European Healthcare Design Awards -palkintogaalassa Lontoossa 14.6.2022. JKMM Arkkitehtien suunnittelema Nova edustaa niin Suomessa kuin maailmanlaajuisestikin uuden sukupolven sairaalaa: kyse ei ole pelkästään uudenlaisesta sairaalarakennustyypistä, vaan myös kokonaisvaltaisesti uudistetusta terveydenhuollon käyttöliittymästä.

European Healthcare Design Awards -palkinnoilla juhlistetaan ja tunnustetaan terveydenhuoltoympäristöjen suunnittelun huippuosaamista globaalisti. Palkintojen on tarkoitus edistää terveydenhuoltoympäristöjen suunnitteluosaamista ja laatustandardien kehitystä kaikkialla maailmassa.

Aiemmin tällä viikolla Lontoossa terveydenhuollon tutkijoista ja ammattilaisista koostuva kansainvälinen tuomaristo valitsi EHD Awards -kilpailun arvostetuimman Healthcare Design (yli 25 000 m2) -kategorian voittajaksi Sairaala Novan. Kyseessä on ensimmäinen kokonaan uusi keskussairaala, joka on rakennettu Suomeen sitten 1970-luvun. Jyväskylän Kukkumäen sairaala-alueella tammikuussa 2021 toimintansa käynnistänyt Nova käsittää runsaat 116 000 bruttoneliötä, jotka kokoavat kaikki keskussairaalan toiminnot ja perusterveydenhuollon toimintoja saman katon alle. Täyden palvelun Nova on suunniteltu kestämään seuraavat sata vuotta.

Hankkeen tavoitteena oli luoda Suomeen uuden sukupolven sairaala, jossa perinteinen sairaalan rakennustyyppi ja käyttöliittymä ajateltiin uudelleen. Sairaala on ihmislähtöinen ja uudistaa prosessit.  Konseptia kehitettiin tiiviissä yhteistyössä sairaalan kanssa. Kokonaisvaltaisen lähestymistavan konseptin kehittämiseen mahdollisti JKMM:n oma tiimi, joka vastasi sairaalan pääsuunnittelusta, arkkitehtuurista ja sisustuksesta.

Sairaala Novan jylhä arkkitehtuuri kätkee sisälleen toiminnallisesti ja visuaalisesti ehyen kokonaisuuden, jonka inspiraationa on ollut luonto. Keskisuomalainen luonto ja kansallispuistot suunnittelun pääteemana ovat auttaneet luomaan viihtyisiä ja inhimillisiä tiloja, parantavaa sairaalaympäristöä, jossa poikkeuksellisen isossa roolissa on myös paikallisesta luonnosta ammentava taideohjelma. Sairaala Novan lukuisista taideteoksista ovat vastanneet joko Keski-Suomessa asuvat taiteilijat tai taiteilijat, joilla on juuret Keski-Suomessa.

”Novan palkittu sairaala-arkkitehtuuri on osa laajempaa yhteiskunnallista muutosta, onnellisuuden infrastruktuurin rakentamista. Sairaalat uudistuvat kaikkialla Euroopassa ja Sairaala Nova edustaa suomalaisen terveydenhuollon keihäänkärkenä uuden sukupolven suomalaista sairaalaa. Uuden sairaalarakennuksen toiminnallinen konsepti, tilasuunnittelu ja logistiset ratkaisut on voitu suunnitella kokonaan uudestaan. Vuonna 2012 käynnistyneen suunnittelutyön keskiössä oli alusta asti tiivis yhteistyö sairaalan kanssa ja potilas ensin -ajattelu”, Sairaala Novan pääsuunnittelija ja JKMM Arkkitehtien perustajaosakas Teemu Kurkela kuvailee.

European Healthcare Design 2022 -palkintojen voittajat julkistettiin Lontoossa 14. kesäkuuta palkintogaalassa European Healthcare Design 2022 -kongressin ja -näyttelyn yhteydessä. Tänä vuonna kahdeksatta kertaa järjestettävä kongressi tarjoaa tutkijoille ja käytännön toimijoille kansainvälisen ammattilaisfoorumin, jossa tarkastellaan terveydenhuollon palvelujen, järjestelmien ja ympäristöjen suunnittelun, teknologian ja infrastruktuurin välistä suhdetta.

TAUSTATIEDOT

JKMM Arkkitehdit

JKMM Arkkitehdit on kokonaisvaltaisen suunnittelun toimisto, jonka töissä yhdistyy arkkitehtuuri, sisustusarkkitehtuuri, kaupunkisuunnittelu, kalustemuotoilu, grafiikka ja taide. Toimisto tunnetaan sekä Suomessa että ulkomailla erityisesti julkisista rakennuksista ja tiloista sekä korkealaatuisista ja aikaa kestävistä suunnitteluratkaisuista.

JKMM sai alkunsa vuonna 1998 Turun pääkirjaston kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun voitosta. Lukuisten kilpailuvoittojen ja tunnustusten myötä toimistosta on kasvanut kansainvälisesti arvostettu, yksi Suomen johtavista arkkitehtitoimistoista, jossa työskentelee lähes 100 suunnittelun ammattilaista.
www.jkmm.fi

Sairaala Nova

Sairaala Novan erikoissairaanhoidon palvelut tuottaa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on 21 keskisuomalaisen kunnan omistama sairaanhoitopiiri. Se on Suomen suurin ei-yliopistollinen sairaanhoitopiiri. Sairaala Nova tarjoaa erikoissairaanhoidon palvelut 275 000 keskisuomalaiselle ja perusterveydenhuollon palvelut noin 56 000 jyväskyläläiselle.

Sairaala Nova on Keski-Suomen maakunnan suurin koskaan tehty julkinen investointi.

European Healthcare Design Awards -tiedote