Sairaala Novassa tehdään taidetta yhdessä sädehoitopotilaiden ja heitä hoitavan henkilökunnan kanssa

Julkaistu 22.7.2022 klo 12.00

Sädehoitopotilaille ja heitä hoitavalle henkilökunnalle tarjoutuu syksyllä mahdollisuus tehdä taidetta Sairaala Novassa sädehoitoyksikössä. Taidetta, jota tehdään epätyypillisessä ympäristössä, kuten sairaalassa yhdessä potilaiden ja henkilökunnan kanssa, kutsutaan outsider-taiteeksi. Sädehoidon yksikössä toteutettava outsider-taiteen residenssi on Suomen ensimmäinen. 

Määräaikaiseksi residenssitaiteilijaksi Novaan on valittu kuvataiteilija Maarit Hedman. Hän tulee työskentelemään Sairaala Novassa sädehoitopotilaiden ja henkilökunnan kanssa elokuusta 2022 alkaen vuoden loppuun saakka. Hedmanin työparina toimii Sairaala Novan Osallistavan taiteen ohjelman tuottaja, valokuvaaja Pauliina Lapio. 

Osallistavaa taidetoimintaa Sairaala Novassa koordinoiva Susanna Mutanen kertoo, että taiteilijaresidenssin toteuttamispaikasta kyseltiin ideoita sairaalan henkilökunnalta kevään aikana. Kohteeksi valikoitui hakemuksen perusteella sädehoitoyksikkö. Se, mitä yksikköön tehdään, selviää syksyllä residenssin edetessä.

Sädehoidon yksiköltä tulleessa hakemustekstissä kuvattiin, että taiteilijoille sädehoitotila olisi inspiroiva, sillä sädehoitoa saavat potilaat käyvät tiloissa usein, jopa yli 30 kertaa. Potilaat pysähtyisivät näin joka kerta teoksen äärelle. 

-Olemme koko sädehoidon tiimi tiedosta innoissamme. Hienoa, että yhteistyö hyödyttää tulevaisuudessa useita syöpäpotilaita ja luo hyvinvoinnin kokemusta ja muuta ajateltavaa vakavan sairauden keskellä, sädehoitoyksikössä työskentelevä röntgenhoitaja Iina Räsänen iloitsee.

Hakemustekstissä toivottiin, että sädehoitohuoneiden kattoon saataisiin taidetta, joka loisi tunnelmaa ja pehmentäisi kliinistä hoitohuonetta. Lisäksi henkilökunta haluttiin mukaan suunnitteluun, sillä työskentelytilojen viihtyvyyteen vaikuttaminen voimaannuttaisi ja lisäisi työhyvinvointia henkisesti raskaassa työssä. Sädehoidossa käy päivittäin lähes 60 potilasta.

-Me kaikki ymmärrämme sen, että sädehoitoon meno on jännittävä ja pelottavakin kokemus. Toivon, että loppuvuoden aikana taiteilijat, potilaat ja henkilökunta saisivat yhdessä sädehoitotiloihin kauniin ympäristön, joka pehmentäisi yksikön tiloja ja tukisi samalla hoitoprosesseja. Potilailta saadun palautteen perusteella he ovat olleet ilahtuneita pienimmistäkin taiteellisista elementeistä sädehoitoyksikössä, Susanna Mutanen kiteyttää.

Taideresidenssin rahoittaa Taiteen edistämiskeskus Taike. Residenssi tuotetaan yhteistyössä Outsider Art Festivalin kanssa, joka rantautuu Novaan elokuussa. Lisätietoa Novan potilaille, vierailijoille ja henkilökunnalle suunnatusta festariohjelmasta löytyy Outsider Art Festival -sivultamme.