Koronanyrkin tiedote: Sairaalakuormituksen näkökulmasta korona näyttäytyy hyvin rauhallisena KSSHP:n alueella

Julkaistu 20.6.2022 klo 13.14

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin (KSSHP) tartuntatautien torjunnan johtoryhmässä ns. Koronanyrkissä todettiin tänään, että korona näyttäytyy hyvin rauhallisen sairaalakuormituksen näkökulmasta ja sairaalahoidossa on ollut viime viikkoina vain yksittäisiä tapauksia. Siitä huolimatta jätevesiseurannassa koronaluvut ovat edelleen korkealla, mikä kertoo siitä, että koronaa on edelleen väestössä huomattavasti liikkeellä.

Voimakkaasti immunipuutteisille annetaan viides rokote, selvitä rokotuskäytänteet oman kuntasi alueella

Koronanyrkissä todettiin myös, että KSSHP:n alueen kunnat alkavat rokottaa THL:n (15.6.2022) antaman ohjeistuksen mukaisesti viidennellä rokoteannoksella voimakkaasti immuunipuutteisia henkilöitä. Viidennen rokoteannoksen saavat ne voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt, jotka ovat täyttäneet 12 vuotta. Viidennen rokoteannoksen voi saada, kun neljännestä annoksesta on kulunut 4-6 kuukautta.

Kunnat vastaavat myös tämän ryhmän viidensistä rokotuksista ja kertovat, mistä ja milloin rokotuksen voi saada. Jokaista viidenteen rokotteeseen oikeuttavaa henkilöä pyydetään selvittämään oman kunnan ajanvarauskäytännöt ja rokotusaikataulut.

Voimakkaan immuunipuutoksen vuoksi rokotettavat ryhmät eivät ole samat kuin keväällä 2021 määritellyt riskiryhmät 1 ja 2.

THL:n ohjeen mukaan voimakkaasti immuunipuutteisiin kuuluvat henkilöt, joilla on seuraava sairaus tai tila:

• elinsiirto
  • katasolusiirto
  • vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
  • immunosuppressiivinen syöpähoito
  • autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
  • dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
  • pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
  • lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila.

Voit tutustua tarkemmin rokotuksiin oikeutettujen listaan THL:n sivuilla olevan tarkemman listauksen mukaisesti.

Katso ryhmään kuuluvien sairauksien ja tilojen tarkempi kuvaus.