Sairaala Novassa on avautunut keskisuomalaisen terveydenhuollon historiaa esittelevä näyttely

Julkaistu 31.3.2022 klo 8.00

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin sairaalamuseon tuottama näyttely on avautunut Sairaala Novassa 1-kerroksen pääaulassa, J-lohkon kohdalla. Näyttely kertoo keskisuomalaisen terveydenhuollon historiasta 1900-luvulla esineiden sekä kosketusnäytöille koostettujen digitaalisten sisältöjen avulla.

Näyttelyssä on yhdeksän teemaa, jotka luovat tiiviin katsauksen keskisuomalaisen terveydenhuollon kehittymiseen. 1900-luvun alkupuolen aiheet liittyvät terveydenhuoltojärjestelmän luomiseen. Aihetta lähestytään piirilääkärien ja kunnanlääkärien työn, Jyväskylän yleisen sairaalan ja Keski-Suomen tuberkuloosiparantolan toiminnan sekä Keski-Suomen keskussairaalan rakentamisen näkökulmasta.

1900-luvun jälkipuoliskon teemoissa keskitytään erikoissairaanhoitoon. Tarkasteluun on nostettu ortopedia ja fysiatria Jyväskylän invalidi- ja ortopediasairaalassa, kirurgia ja hoitotyö Keski-Suomen keskussairaalan alkuvuosina, syöpäpotilaiden hoito Keski-Suomen Sädesairaalassa 1960-luvun lopulla sekä maakunnan psykiatrisen sairaalaverkon rakentaminen ja hoitotyö toimintaterapian kautta. Oma kokonaisuutensa on potilaskertomusten kirjaamiseen käytettyjen välineiden kehityskaari aina mustekynästä puheentunnistuksen käyttöönottoon.

Näyttelyssä Keski-Suomen keskussairaalan valmistumista symboloi muun muassa kastemekko, jossa on kastettu ensimmäinen keskussairaalassa syntynyt vauva vuonna 1954. Näyttelyvitriinien vieressä olevilta kosketusnäytöiltä löytyy lisätietoa esineistä sekä sairaalamuseon verkkonäyttelyaineistot. Aikajanalta voit kurkata maakunnan terveydenhuollon merkkivuodet sekä lukea tarkemmin Keski-Suomen keskussairaalan ja Sädesairaalan suunnittelusta ja rakentamisesta 1950- ja 1960-luvuilla. 

Sairaalamuseon näyttelytilat supistuivat merkittävästi Sairaala Novassa. Toiminnan painopiste siirtyi samalla digitaalisiin aineistoihin ja monipuolisten verkkonäyttelyiden tuottamiseen. Sairaalamuseon verkkonäyttelyt löytyvät osoitteesta https://ksshp-sairaalamuseo.fi/. Uusia sisältöjä pyritään avaamaan jatkossa vuosittain.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin sairaalamuseo tallentaa keskisuomalaisen erikoissairaanhoidon historiaa ja nykypäivää. Museo on perustettu vuonna 1985 ja sen toimintaa ohjaa sairaanhoitopiirin hallituksen nimeämä museotoimikunta. Museoammatilliset palvelut ostetaan Keski-Suomen museolta. Sairaalamuseon kokoelmissa on noin 5800 esinettä ja 14 300 valokuvaa. 

Näyttelyyn on vapaa pääsy sairaalan aukioloaikoina.

Lisätiedot

Sanna Tarnanen
amanuenssi
Keski-Suomen museo
sanna.tarnanen@jyvaskyla.fi
050 312 5442

Susanna Terho
amanuenssi
Keski-Suomen museo
susanna.terho@jyvaskyla.fi
050 401 6342