TUTKIMUSOHJE

Patologia

4034  Ts-Abortti

Aborttikudoksen dissektiotutkimus

 

TIEDUSTELUT

Tekniikka:
014 269 1453
Obduktiopreparaattori

Vastaukset:
014 2691540
Osastonsihteerit

 

INDIKAATIO

Tutkimusta käytetään silloin, kun halutaan obduktiota vastaava dissektiotutkimus pienestä sikiöstä.

 

NÄYTE

Sikiö, joka painaa 200-500 g ja/tai raskauden kesto on yli 12 viikkoa, mutta alle 22 viikkoa. (Valviran luvalla keskeytetyt saavat olla yli 500 g tai 22 viikkoa).

Kun raskauden kesto on alle 12 viikkoa, lähetteeseen merkitään näytetyypiksi 4056 Ts-PAD-3, näyte käsitellään kuitenkin alla olevan ohjeen mukaan.

 

NÄYTTEEN KÄSITTELY

Sikiö ja istukka toimitetaan obduktio-osastolle erillään esim. omissa kaarimaljoissa, jotta sikiö ei ole ylimääräisessä nesteessä säilytyksen aikana. Kaarimaljat pakataan yhteen nesteen pitävään pakkaukseen. Pakkaukseen laitetaan tunnistetiedot ja keltavalkoinen erityisjäte-tarra sekä rasti kohtaan Muu erityisjäte ja teksti sikiö.   

 

LÄHETE

Tutkimuspyynnöt tehdään sähköisesti.

Lähetteeseen kirjataan raskausviikot, raskauden kulku, mahdolliset tehdyt tutkimukset ja niiden oleelliset löydökset, makros­kooppiset havainnot sikiöstä ja istukasta sekä kysymyk­sen­asettelu.

 

MENETELMÄ

Patologin suorittama sikiön makroskooppinen tutkimus obduktion tapaan. Istukka tutkitaan siitä annetun ohjeen mukaan. Sikiö ja istukka valokuvataan ja niistä otetaan näytteitä. Otetuista näytteistä parafiinitekniikka, hematoksyliini-eosiinivärjäys ja mikroskooppitutkimus.

 

TULKINTA/LAUSUNTO

Ruumiinavauskertomusta vastaava lausunto makroskooppisista ja histologisista löydöksistä.

 

HUOMAUTUKSIA

Yli 500 g painavista ja/tai yli 22 viikon ikäisistä sikiöistä lähete on obduktiolähete (4069 Pt-Obd-1), mutta sikiön käsittely, lähet­teen tekeminen sekä sikiön toimittaminen patologian yksikköön tehdään tämän ohjeen mukaan.