TUTKIMUSOHJE

Patologia

6147  Gi-PAD-4

Gastrointestinaalialueen näytteen histologinen tutkimus, laaja leikkauspreparaatti

TIEDUSTELUT

Tekniikka:
014 2691240
Histologian laboratorio

Vastaukset:
014 2691540
Osastonsihteerit

 

INDIKAATIO

Maha-suolikanavan eli GI-alueen laajat leikkauspreparaatit, joihin usein liittyy pahanlaatuisen kasvaimen levinneisyyden määrittely.

 

NÄYTE

GI-alueen (esim. ruokatorven, mahalaukun, haiman ja suolen) leikkauspreparaatti toimitetaan tuorenäytteenä patologian yksikköön.

Pyydämme kiinnittämään huomiota, että jokaisessa näytepurkissa on liimattava potilastarra, jossa on viivakoodi ja näytenumero.

 

NÄYTTEEN KÄSITTELY

Resektiopinnat ym. tunnistamiskohdat on merkittävä selvästi. Onteloelimet (paitsi rektum) avataan ja tyhjennetään tuoreena. Näyte toimitetaan välittömästi patologian yksikköön.

 

LÄHETE

Tutkimuspyynnöt tehdään sähköisesti.

Lähetetiedoista tulee ilmetä näytteenottoindikaatio ja kysymyksenasettelu, keskeiset tiedot anamneesista, statuksesta, laboratorio- ja kuvantamislöydöksistä ja tulkintaan vaikuttavasta hoidosta sekä näytteenottoon liittyvät havainnot.

Aina on ilmoitettava, mitä näytteeksi on lähetetty.

Maksaja ja vastauksen vastaanottaja on mainittava erikseen, mikäli se on eri kuin lähettäjä.

Tutkimusta ei voida aloittaa ilman lähetetietoja.

 

MENETELMÄ

Patologi dissekoi leikkauspreparaatit ja ottaa niistä näytteitä. Dissekoinnin jälkeen näytteet ja loput leikkauspreparaatista fiksoidaan 10 % formaliinilla. Mahdollisuuksien mukaan pakas­tetaan myös tuorenäyte. Parafiinitekniikka, hematoksyliini-eosiini värjäys, mikroskopointi ja muita erikoisvärjäyksiä tai molekyylipatologisia määrityksiä tarpeen mukaan.

  

TULKINTA/ LAUSUNTO

Patologin lausunto ja diagnoosi (PAD=patologis-anatominen diagnoosi).

 

HUOMAUTUKSIA

Tuorenäytteitä otetaan vastaan ma-pe klo 7.30-15.00. Poikkeavista ajoista on sovittava patologian yksikön kanssa erikseen soittamalla numeroon 51240.