TUTKIMUSOHJE

Patologia

4424  Pl-PAD

Istukan histologinen tutkimus

 

TIEDUSTELUT

Tekniikka:
014 269 1453
Obduktiopreparaattori

Vastaukset:
014 2691540
Osastonsihteerit

 

INDIKAATIO

Istukan histologinen diagnostiikka, silloin kun näytteenä on pelkkä istukka. Jos sikiö lähetetään tutkittavaksi, ei istukasta tehdä erillistä lähetettä.

Istukka lähetetään patologin tutkittavaksi, jos:

  • fetus mortus
  • samaa sukupuolta olevien kaksosten istukka, ellei alkuraskauden UÄ:ssä selvitetty onko mono- vai dikoriaalinen ja istukka on yhteinen.
  • kaksosten painoero >25 %.

Tai lääkärin harkinnan mukaan esim. jos vastasyntynyt on huonokuntoinen / pienipainoinen, istukassa on toiminnan vajaus tai vastasyntyneellä on anomalioita.

 

NÄYTE

Istukka kalvoineen ja napanuorineen.

 

NÄYTTEEN KÄSITTELY

Näyte toimitetaan obduktio-osastolle ilman formaliinia nesteen pitävässä pakkauksessa. Pakkaukseen laitetaan tunnistetiedot ja keltavalkoinen erityisjäte-tarra sekä rasti kohtaan Tunnistettava kudosjäte ja teksti istukka. 

 

LÄHETE

Tutkimuspyynnöt tehdään sähköisesti.

Lähetteeseen kirjataan raskausviikot, oleelliset tiedot raskauden kulusta, merkittävät tutkimustulokset ja istukasta tehdyt makroskooppiset havainnot sekä kysymyksenasettelu.

Tutkimusta ei voida aloittaa ilman lähetetietoja.

 

MENETELMÄ

Valokuvaus sekä makroskooppinen tutkimus istukan, kalvojen ja napanuoran rakenteista. Näytteiden otto.  Parafiinitekniikka, hematoksyliini-eosiini värjäys ja mikroskopointi.

 

TULKINTA/LAUSUNTO

Patologin lausunto ja diagnoosi (PAD=patologis-anatominen diagnoosi).

 

HUOMAUTUKSIA

Istukat joista ei tehdä tutkimuksia, toimitetaan eri ohjeen mukaisesti hävitettäväksi. Niitä ei toimiteta obduktion kylmiöön.