LEIKKAUSOHJE

Patologia

Parafiininäytteiden leikkaaminen molekyylipatologisia tutkimuksia varten

 

TIEDUSTELUT

Tekniikka:
014 2691740 Molekyylibiologi
014 2695782 Sairaalasolubiologi

  

NÄYTTEEN VALITSEMINEN

Leikkeiden tulee sisältää vähintään 20-30 % syöpäsoluja.

Mikäli näytteessä on runsaasti muita kuin kasvainsoluja, on leikkeet valittava mahdollisimman tarkasti kasvaimen alueelta. Mutaatiotutkimukseen valittu alue merkitään lähetettävään HE-lasiin.

 

LEIKKAAMINEN

Toivomme, että molekyylipatologian tutkimuksiin lähetetään ensisijaisesti koko parafiiniblokki ja siitä tehty HE-värjäys. Jos blokkia ei voida lähettää, siitä leikataan 3-8 kpl 5-10 µm leikkeitä objektilasille. Näytteitä ei kiinnitetä lasille. Vaihtoehtoisesti voi myös lähettää 3-8 kpl valmiiksi leikattuja leikerullia 1,5-2ml mikrosentrifugiputkessa. HE-lasi on aina lähetettävä näytteen mukana (jossa merkittynä alue josta näyte on otettu).

Mikrotomin terä sekä käytettävät apu­välineet esim. pensselit on hyvä puhdistaa esim. 70 % alkoholilla ennen leikkaamista sekä jokaisen blokin jälkeen. Myös leikkaamisessa käytettävän veden tulee olla puhdasta.

 

HUOMAUTUKSIA

Objektilasilla olevien leikkeiden lisäksi näytteestä lähetetään värjätty HE-lasi. Lähettävän laboratorion patologi valitsee näytteestä > 20% kasvainsoluja sisältävän alueen ja merkitsee sen HE-lasiin. Arvio leikkeen sisältämästä kasvainsolujen määrästä kirjataan lähetteeseen.