Vanhempien osallistuminen hoitoon ja ruokailu

Sairaalassa ollessaan lapsi tai nuori tarvitsee läheisen ihmisen tukea ja huolenpitoa tunteakseen olonsa turvalliseksi ja saadakseen mahdollisimman myönteisen kokemuksen sairaalassa olostaan. Tämän vuoksi toivomme, että toinen vanhemmista olisi lapsen luona mahdollisimman paljon ja vanhemmalla onkin mahdollisuus yöpyä lapsen kanssa samassa huoneessa.

Koko henkilökuntamme on saanut Vanhemmat Vahvasti Mukaan (VVM) -koulutuksen (v.2018-2020). Koulutus on kehitetty Turun yliopistollisessa keskussairaalassa v. 2009-2012 ja malli perustuu kehityspsykologisiin teorioihin ja tieteelliseen tutkimustyöhön. Keski-Suomen keskussairaalassa koulutuksen tavoitteena on ollut kehittää osastomme perhelähtöistä hoitoa.

Vanhempien rooli lapsensa parhaana asiantuntijana on meille erityisen tärkeä ja voidaksemme yhdessä suunnitella lapselle parasta mahdollista hoitoa hänen yksilöllisyyttään unohtamatta, toivommekin vanhempien/vanhemman osallistuvan lääkärinkierrolle ja päätöksentekoon lapsen/nuoren asioissa. Perhelähtöinen toimintatapa antaa lapselle/nuorelle ja vanhemmalle mahdollisuuden tulla kuulluksi ja tukee näin turvallista kotiutusta.

Jotta jaksaisitte olla lapsenne kanssa sairaalassa, teidän tulee huolehtia myös omasta hyvinvoinnistanne, riittävästä levosta, ulkoilusta sekä ravinnosta. Osastolla on vanhemmille tarkoitettu taukotila, joissa on kahvinkeitin, vedenkeitin, jääkaappi ja mikroaaltouuni. Keski-Suomen keskussairaalan lastenosastojen tuki ry tarjoaa kahvit. Henkilökunnalta kuulet tarkempia tietoja tilojen käytöstä.

Lapsen vanhempia, sisaruksia ja muita vieraita varten sairaalasta löytyy kahvila Solina ja ravintola Poukama. Myös sairaalan R-kioskilla on mahdollista kahvitella tai ruokailla.