Patologia
Sairaala Novassa toimiva patologian yksikkö tekee potilaiden
kudos- ja solunäytteistä taudinmäärityksiä sairaalan eri erikoisalojen tarpeisiin. Tutkimuksissa käytetään perinteisten mikroskooppimenetelmien lisäksi nykyaikaisia DNA-tekniikoihin perustuvia molekyylipatologian määritysmenetelmiä.
Patologit ovat erikoislääkäreitä, jotka tekevät tiivistä moniammatillista yhteistyötä useiden eri lääketieteen erikoisalojen kanssa. Patologin lausunto kasvaimen tutkimuksesta esimerkiksi ohjaa keskeisesti syöpäpotilaalle annettavan hoidon valintaa. Patologian osastolla tutkitaan vuosittain noin 44 000 kudos- ja solunäytettä.
Patologian osaston työ jakautuu neljään osa-alueeseen: histologian laboratorio, sytologian laboratorio, molekyylipatologia sekä obduktiotoiminta.
Histologian laboratorio
Histologian laboratorio valmistaa mikroskooppinäytteitä erilaisista poliklinikoilla ja leikkaussaleissa otetuista kudosten ja elinten näytteistä (monenlaiset kasvainnäytteet, mahan ja suoliston tähystysnäytteet, ihon näytepalat jne). Näytteet tutkitaan mikroskooppisesti, ja patologi antaa tutkimuksesta lausunnon, joka sisältää löydöstä kuvaavan diagnoosin.
Lisätietoja histologian laboratoriosta löydät täältä.
Sytologian laboratorio
Sytologian laboratorio valmistaa mikroskooppinäytteitä soluista, joita saadaan tutkittaviksi esimerkiksi virtsa- ja yskösnäytteistä sekä kohdunkaulan Papa–tutkimuksesta. Näytteitä voidaan ottaa neulan avulla myös selkäydinnesteestä, keuhkopussista ja melkein mistä tahansa elimestä. Laboratoriohoitaja esitarkastaa näytteet mikroskooppisesti, ja patologi antaa sen jälkeen tutkimuksesta lopullisen lausunnon.
Lisätietoja sytologian laboratoriosta löydät täältä.
Molekyylipatologia
Molekyylipatologia tutkii sairauksia DNA- ja RNA-tasolla. Keskeisimpiä tehtäviä on syövän DNA-muutosten, esimerkiksi mutaatioiden, tutkimus. DNA-muutosten tunnistamista käytetään hyväksi valittaessa potilaalle nykyaikaisia syöpähoitoja, joiden tehoon jokin tietty DNA-muutos vaikuttaa. Molekyylipatologian merkitys on korostunut, kun uusia kohdennettuja lääkehoitoja on kehitetty ja saatu käyttöön.
Lisätietoja molekyylipatologiasta löydät täältä.
Obduktiotoiminta
Obduktioyksikössä tehdään vuosittain noin 200 lääketieteellistä ruumiinavausta osana lääketieteellisiä kuolemansyynselvityksiä. Sen sijaan poliisin määräämiä oikeuslääketieteellisiä ruumiinavauksia tekevät Tampereella toimivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä yliopiston oikeuslääkärit.
Lisätietoja obduktiotoiminnasta löydät täältä.
Julkaistu 29.12.2020 klo 12.08, päivitetty 18.4.2023 klo 11.56