Molekyylipatologia

KSSHP:n molekyylipatologian laboratorio on erikoistunut syöpämutaatioiden määritykseen nykyaikaisilla menetelmällä (katso menetelmät ). Tutkimuksesta riippuen, lähtömateriaalina voidaan käyttää kudosnäytteitä (FFPE, tuorekudos), erilaisia sytologisia solunäytteitä, verta tai veren plasmaa.

Kudosnäytteistä lähtömateriaalin edustavuus tutkitaan aina ennen DNA-eristystä HE-värjätyltä kudosleikkeeltä. Tarvittaessa näytteestä valitaan ja dissekoidaan DNA-eristykseen edustavin kohta, jossa syöpäsolujen määrä on mahdollisimman suuri. Näytteen erityisominaisuudet ja määrä otetaan huomioon DNA-eristyksessä ja valittaessa tutkimusmenetelmää.

Mikäli kudos- tai solunäytettä ei ole mahdollista saada tai se on kulunut loppuun, on mahdollista tutkia syöpämutaatioita myös potilaan verinäytteestä (katso Nestebiopsia).

Molekyylipatologian laboratorio osallistuu vuosittain kansainvälisiin European Society of Pathology järjestämiin EQA laaduntarkkailukierroksiin (tulokset ovat nähtävillä sivustoilla http://lung.eqascheme.org/ ja http://kras.eqascheme.org/).

Nestebiopsia

Kudos- ja solunäytteiden mutaatiotutkimukset

Menetelmät

Molekyylipatologian lähete