Fimlab Laboratorio

Monipuoliset laboratoriopalvelut jokaisen arkeen

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin laboratoriopalvelut tuottaa Fimlab Laboratoriot Oy. Fimlab palvelee asiakkaitaan lähes 30 toimipisteessä Keski-Suomen alueella. 

Katso toimipisteet ja aukioloajat Fimlabin verkkosivuilta.

Näytteenottopalvelut

Keski-Suomen keskussairaalan laboratorio sijaitsee Sairaala Novan ensimmäisessä kerroksessa pääkäytävän varrella lohkossa K1. Lyhin reitti laboratorioon on Nova 2 -sisäänkäynnin kautta. Laboratorio on auki arkisin ma-pe klo 8–15.

Saapumisohjeet Sairaala Novaan

Toimipistekohtaiset palvelut

Toimipistekohtaiset palvelut voit tarkistaa toimipisteluettelosta valitsemasi toimipisteen kohdalta ”varaa aika” -painikkeella.

Toimipisteet ja aukioloajat

Näin valmistaudut näytteenottoon

Näytteenottoon valmistautuminen riippuu tutkimuksesta.

Tutkimuskohtaiset ohjeet

Laboratoriossa asioiminen

Asiointi ajanvarauksella

Fimlabin näytteenottolaboratorioissa asioidaan ensisijaisesti ajanvarauksella. Varaamalla ajan pääset jonottamatta laboratoriotutkimuksiimme. Ajanvaraus on aina pakollinen seuraaviin tutkimuksiin: sokerirasitus, gynekologiset näytteet, seksitautinäytteet ja sieninäytteet.

Varaa aikasi sähköisesti netissä tai puhelimitse 010 808 515 (arkisin ma–pe klo 7–18).

Voit perua aikasi joko sähköisesti vahvistusviestissä saamallasi varausavaimella tai soittamalla ajanvarausnumeroon 010 808 515 (arkisin ma–pe klo 7–18).

Asiointi vuoronumerolla

Keskussairaalan laboratoriossa Sairaala Novassa voit asioida halutessasi myös vuoronumerolla (verikokeet, EKG).

Voit asioida vuoronumerolla kaikissa toimipisteissä, jos hoitoyksikkösi on pyytänyt tutkimukset päivystyksenä, haet tarvikkeita kotinäytteenottoa varten tai palautat kotona otettuja näytteitä.

Asiointi Nopsassa

Fimlabin Nopsa-pikapalvelu palvelee ilman ajanvarausta, ilmoittautumista ja vuoronumeroa.

Nopsa sopii sinulle, jos

 • olet tulossa antamaan verinäytteen ja sinulla on julkisen terveydenhuollon tekemä lähete verikokeisiin
 • sinulla on mukanasi henkilökortti (esim. Kela- tai ajokortti)
 • olet aikuinen tai nuori
 • Keski-Suomessa Nopsa-pisteet palvelevat sekä keskussairaalan laboratoriossa Novassa että Näytteenottokeskuksessa Telefoonikujalla.

 Lue lisää Nopsasta.

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu laboratorioon, kun olet varannut ajan tai asioit vuoronumerolla. Nopsa-pikapalveluun ei tarvitse ilmoittautua.

Laboratorioon ilmoittaudutaan laboratorion odotusaulassa sijaitsevalla Fimlabin ilmoittautumisautomaatilla. Huomioithan, että muilla Sairaala Novan ilmoittautumisautomaateilla ei voi ilmoittautua laboratorioon.

 1. Olet varannut ajan.
  lmoittaudu laboratorioon ilmoittautumisautomaatilla laboratorion odotusaulassa. Ilmoittautuminen tapahtuu viivakoodillisella henkilökortilla (esim. Kela-kortti tai ajokortti) tai näppäilemällä henkilötunnus. Saat palvelunumeron, jolla sinut kutsutaan näytteenottoon.
 2. Sinulla ei ole etukäteen varattua aikaa (vuoronumeroasiointi).
  Ilmoittaudu laboratorioon ilmoittautumisautomaatilla laboratorion odotusaulassa. Ilmoittautuminen tapahtuu viivakoodillisella henkilökortilla (esim. Kela-kortti tai ajokortti) tai näppäilemällä henkilötunnus. Saat vuoronumeron, jolla sinut kutsutaan näytteenottoon.
 3. Asioiminen Nopsa-pikapalvelussa.
  Nopsaan ei tarvitse ilmoittautua. Asiakkaat palvellaan saapumisjärjestyksessä. Punaisen valon palaessa odota vuoroasi, vihreän valon palaessa siirry sisälle ja valmistaudu näytteenottoon pisteessä olevien ohjeiden mukaan. Hoitaja tulee ottamaan näytteen.

OmaLabra – tutkimuksiin ilman lääkärin lähetettä

Joidenkin oman terveyden seurantaan tarkoitettujen laboratoriotutkimusten teettäminen on mahdollista myös ilman lääkärin lähetettä. Lue lisää OmaLabra-palvelusta.

Kysyttävää? Asiakasneuvontamme auttaa

Fimlabin asiakasneuvonta palvelee henkilöasiakkaita arkisin ma-pe klo 8–16 numerossa 03 311 74445. Asiakasneuvonta opastaa asiakkaita laboratoriopalveluita koskevissa kysymyksissä. Numerosta ei voi tehdä ajanvarauksia eikä tiedustella tutkimustuloksia.

Katso usein kysytyt kysymykset täältä.