Päivystys

Päivystyksessä hoidetaan potilaita, joiden hoitoa ei voida siirtää myöhemmäksi ilman oireiden pahenemista tai vamman vaikeutumista.

Tällä hetkellä suositellaan, että päivystyspotilaalla on mukana vain välttämättömät saattajat. Katso lisätiedot koronaviruksen vaikutuksesta sairaalan käytäntöihin täältä.

Hätätilanne – Soita 112

Kun ihminen on hengenvaarassa, soita välittömästi hätänumeroon 112. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi sydänpysähdys tai tajuttomuus.

Kiireellinen tilanne – Hakeudu välittömästi päivystykseen

Hakeudu kiireellisissä tilanteissa välittömästi päivystykseen. Tällaisia oireita ovat esimerkiksi uudet halvausoireet, kova rintakipu tai hengitysvaikeus.

Milloin hakeutua päivystyshoitoon?

Päivystysapu

Päivystyskäyntiä vaativa tilanne – soita AINA ensin 116 117

(Huom. Jos et saa yhteyttä Päivystysapuun, soita numeroon 014 269 2200)

Kun vaivasta ei ole välitöntä hengenvaaraa, mutta se vaatii kiireellistä tutkimista ja hoitoa, hakeudu omaan terveyskeskukseesi. Voit arvioida hoidon tarvettasi osoitteessa omaolo.fi tai paivystystalo.fi kohdassa ”päivystykseen?”.

Katso terveyskeskusten päivystysajat ja puhelinnumerot täältä.

Jos terveysasemasi on suljettu, soita aina ensin Päivystysapuun numeroon 116 117. Puhelimeen vastaa sairaanhoitaja, joka arvioi vaivan kiireellisyyden ja antaa hoito- sekä toimintaohjeet. Numero on maksuton.

Jos Päivystysapuun ei saa yhteyttä kohtuullisessa ajassa, voi kiireellisessä tilanteessa hakeutua suoraan päivystykseen hoidon tarpeen arvioon. 

Lisätietoa palvelusta Päivystysapu 116 117

Kiireetön hoito – yhteys omaan terveyskeskukseen

Terveyskeskuksissa hoidetaan pitkäaikaissairaudet ja uusitaan reseptit. Päivystysluonteisia terveysasemilla hoidettavia vaivoja ovat esimerkiksi korva- ja selkäkipu, nyrjähdykset sekä pienet haavat.

Apua äkillisiin terveysongelmiin ja neuvoja itsehoitoon löydät sivustolta Päivystystalo.fi.