Päivystys

Päivystyksessä hoidetaan potilaita, joiden hoitoa ei voida siirtää myöhemmäksi ilman oireiden pahenemista tai vamman vaikeutumista.

Tällä hetkellä suositellaan, että päivystyspotilaalla on mukana vain välttämättömät saattajat. Katso lisätiedot koronaviruksen vaikutuksesta sairaalan käytäntöihin täältä.

Hätätilanne – Soita 112

Kun ihminen on hengenvaarassa, soita välittömästi hätänumeroon 112. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi sydänpysähdys tai tajuttomuus.

Kiireellinen tilanne – Hakeudu välittömästi päivystykseen

Sairaala Novan yhteispäivystyksessä Jyväskylässä hoidetaan vain niitä potilaita, jotka sairauden tai tapaturman vuoksi on hoidettava välittömästi samana päivänä, eikä hoitoa voida siirtää seuraavaan päivään. Ennen Sairaala Novan päivystykseen saapumistasi, soita aina ensin maksuttomaan päivystysapupuhelimeen 116 117, jossa tilanteestasi tehdään hoidon tarpeen arviointi.


Tilanteita, joissa Sairaala Novan yhteispäivystykseen on hakeuduttava välittömästi, ovat esimerkiksi:

  • uudet halvausoireet, kova rintakipu, kova hengitysvaikeus, isot vammat ja luunmurtumat, runsas verenvuoto (esim. verioksennus, nenäverenvuoto tai veriyskä), äkillisesti alkanut kova tai paheneva vatsakipu, tajunnan tason heikentyminen, äkillinen sekavuus, äkillisesti alkanut kova päänsärky, alle 3 kk ikäisellä lapsella kuumetta yli +38 astetta, iso haava, lääke- tai muu myrkytys, äkilliset allergiset reaktiot, silmävammat tai solusalpaajahoitoa saavalla korkea kuume

Milloin hakeutua päivystyshoitoon?

Päivystysapu

Päivystyskäyntiä vaativa tilanne – soita AINA ensin 116 117

Kun vaivasta ei ole välitöntä hengenvaaraa, mutta se vaatii kiireellistä tutkimista ja hoitoa, hakeudu omaan terveyskeskukseesi. Voit arvioida hoidon tarvettasi osoitteessa omaolo.fi tai paivystystalo.fi kohdassa ”päivystykseen?”. Terveysasemien kiirevastaanotolta saat kiireellisen hoidon arkipäivisin terveysaseman aukioloaikoina.

Omalla terveysasemalla hoidettavia kiireellisiä asioita ovat esimerkiksi:

  • pienet tapaturmat, äkillisesti alkaneet tuki- ja liikuntaelinvaivat, infektiosairaudet (esim. korvatulehdus, silmätulehdus, nielutulehdus, virtsatietulehdus, ylähengitystietulehdus, vatsatauti, sukupuolitaudit, rokkotaudit), tiedossa olevien pitkäaikaissairauksien tai akuuttisairauksien pahenemisvaiheet tai nopeasti kehittyneet mielenterveysongelmat

Katso terveyskeskusten päivystysajat ja puhelinnumerot täältä.Soita aina ensin oman terveysasemasi vastaanoton palvelunumeroon saadaksesi arvion hoidon tarpeesta sekä tilanteenmukaisia toimintaohjeita.

Jos terveysasemasi on suljettu, soita aina ensin Päivystysapuun numeroon 116 117. Puhelimeen vastaa sairaanhoitaja, joka arvioi vaivan kiireellisyyden ja antaa hoito- sekä toimintaohjeet. Numero on maksuton.

Jos Päivystysapuun ei saa yhteyttä kohtuullisessa ajassa, voi kiireellisessä tilanteessa hakeutua suoraan päivystykseen hoidon tarpeen arvioon. 

Lisätietoa palvelusta Päivystysapu 116 117

Kiireetön hoito – yhteys omaan terveyskeskukseen

Terveysasemilla tarjotaan perusterveydenhuollon palveluita. Jos tarvitset ajan hoitajan tai lääkärin vastaanotolle, arvion hoidon tarpeestasi tai muuta kiiretöntä terveydenhuollon palvelua, ota yhteyttä terveysasemallesi. Terveyskeskuksessa hoidetaan kiireetön sairaanhoito, jolloin ajanvarausvastaanotolle odottaminen ei vaaranna terveyttä. 

Apua äkillisiin terveysongelmiin ja neuvoja itsehoitoon löydät sivustolta Päivystystalo.fi.