Lapsivesi meni!

Lapsivesi voi mennä missä vaiheessa tahansa synnytyksen aikana. Joskus synnytys käynnistyy vedenmenolla ja supistukset alkavat vasta sen jälkeen. Toisilla taas kalvot puhkeavat vasta lapsen syntymän yhteydessä.

Lapsivedenmeno voi yllättää vauhdikkaalla ryöpsähdyksellä eikä silloin asiasta ole epäilystä. Lapsivettä saattaa tulla myös tihkumalla ja silloin voi olla vaikea tietää, onko kyse vedenmenosta vai emättimen valkovuodosta. Jos epäilet lapsivedenmenoa, laita side ja seuraa tilannetta. Vesi ei kuitenkaan koskaan tule pois kohdusta kerralla, vaan vuoto jatkuu koko synnytyksen ajan. Lapsivettä myös muodostuu koko ajan lisää.

Kun lapsivettä tulee, voit rauhassa odotella supistusten käynnistymistä kotona noin 12 tuntia, jos

  • raskautesi on täysiaikainen ja se on sujunut normaalisti
  • lapsivesi on väriltään kirkasta tai vaaleanpunaista
  • vauvasi on kohdussa pää alaspäin
  • tunnet vauvan liikkeet

12 tunnin jälkeen sinut kutsutaan naistentautien ja synnytysten päivystykseen tilannearviota varten.

Sairaalassamme otetaan kaikilta synnyttäjiltä B-streptokokkinäyte (GBS) emättimestä ennen synnytystä. Kyseessä on PCR-menetelmällä tehtävä pikatutkimus, jonka avulla selvitetään, onko synnyttäjän emättimessä streptokokkia. GBS on osa emättimen normaaliflooraa, ja sitä esiintyy 15-40 prosentilla naisista. Muulloin siitä ei ole haittaa, mutta synnytyksen aikana GBS voi aiheuttaa vastasyntyneelle vakavan infektion. Siksi antibioottiestohoito annetaan synnytyksen aikana kaikille äideille, joilla todetaan GBS.

Jos GBS-näyte on negatiivinen ja kaikki on kunnossa, 12 tunnin jälkeen sinun on vielä mahdollista kotiutua odottamaan synnytyksen käynnistymistä.