Näin synnytys etenee

Avautumisvaihe

Avautumisvaiheen aikana supistukset saavat kohdunsuun avautumaan. Avautumisvaihe kestää ensisynnyttäjällä keskimäärin 12–20 tuntia, uudelleensynnyttäjällä yleensä vähemmän. Etenkin ensisynnyttäjällä voi kulua useitakin tunteja melko voimakkain supistuksin synnytyksen alkuvaiheessa ennen kuin kohdunsuu alkaa avautua. Synnytyksen eteneminen on kuitenkin yksilöllistä ja tätä luonnollista tapahtumaa emme voi tarkkaan ennustaa tai aikatauluttaa.

Avautumisvaiheen alku kannattaa viettää kotona itselle tutussa ympäristössä. Kotona voitte yhdessä puolison kanssa kokeilla luonnonmukaisia kivunlievitysmenetelmiä kuten lämmintä suihkua, hierontaa, quashakampaa ja esimerkiksi jumppapallolla keinuttelua.

Sairaalaan saapuminen

Sairaalaan kannattaa lähteä siinä vaiheessa, kun supistukset ovat voimakkaita ja koet tarvetta esimerkiksi lääkkeelliselle kivunlievitykselle. Ei ole mitään tarkkaa määritelmää sille, milloin sairaalaan tulee lähteä. Kaikki riippuu sinun voinnistasi ja synnytyksen eteneminen ja esimerkiksi supistuskipu on yksilöllistä. Jos kaipaat tukea päätöksen tekemiseen, voit aina soittaa synnytysvastaanoton kätilölle puh. 014 269 1204. Muuten synnyttämään lähtiessä ei tarvitse soittaa meille etukäteen.

Sairaalaan naistentautien ja synnytysten päivystyksen sisäänkäynti tapahtuu Nova 2 -oven kautta. Sisällä seuraa opasteita kolmanteen kerrokseen. Kätilö ottaa teidät vastaan.

Sairaalaan tullessa kätilö keskustelee kanssasi raskausajasta ja voinnistasi. KTG-rekisteröinnillä nähdään vauvan sydänäänivaihtelu ja supistusten piirtyminen. Kätilö tai lääkäri tekee tarvittaessa sinulle myös sisätutkimuksen. Joskus tarvitaan muitakin tutkimuksia, esimerkiksi ultraäänitutkimusta tai verinäytteitä. Ota aina neuvolakortti mukaan synnytysvastaanotolle.

Tilanteen mukaan synnytysvastaanotolta siirrytään synnytyshuoneeseen tai synnytysvuodeosastolle odottamaan tilanteen edistymistä. Synnytysvastaanotolta voi palata vielä kotiinkin. Kätilö keskustelee kanssasi eri vaihtoehdoista.

Kivunlievitys sairaalassa

Myös sairaalassa sinulla on mahdollisuus käyttää lääkkeettömiä kivunlievitysmenetelmiä avautumisvaiheen aikana. Niitä voidaan soveltuvin osin käyttää myös lääkkeellisten kivunlievitysten kanssa yhdessä. Meillä on tarjolla erilaisia luonnonmukaisia keinoja supistuskivun lievittämiseen.

Luonnonmukaiset keinot lievittää supistuskipuja

 • amme (osassa synnytyshuoneista)
 • lämmin suihku tai lämpöpakkaukset
 • TENS (häiritsee kipusignaalin kulkua hermoissa ja lisää endorfiinin eritystä kehossasi)
 • aquarakkulat (selkään pistettävät pienet vesirakkulat)
 • hieronta ja quasha
 • jumppapallo ja keinutuolissa keinuttelu

Voitte soittaa myös teille mieluista musiikkia ja saat käyttää ääntäsi vapaasti synnytyksen aikana.

Synnytyshuoneen hämärä valaistus auttaa rentoutumaan ja liikkeellä oleminen helpottaa oloa. Omia eväitä voitte säilyttää oleskelutilan jääkaapissa.

Synnytyskivun kokeminen on hyvin yksilöllistä ja myös synnytyksen kulku vaikuttaa siihen. Siksi itselleen ei kannata luoda liikaa paineita esimerkiksi synnytyksen etenemiseen tai käytettyyn kivunlievitykseen liittyen. Kerro aina rohkeasti toiveistasi kätilölle. Lääkkeellisiä kivunlievitysmenetelmiä käytetään omien tarpeidesi ja tuntemustesi mukaan.

Lääkkeelliset kivunlievitysmenetelmät

Lääkkeellisiä kivunlievitysmenetelmiä sairaalassa ovat:

 • Oksikodoni: Ihon alle tai lihakseen pistettävä kipulääke
 • Ilokaasu: Maskin kautta supistusten aikana hengitettävä typpioksiduuli
 • Kohdunkaulan puudutus: Synnytyslääkärin paikallisesti kohdunsuun viereiseen tilaan annostelema puudutus
 • Epiduraalipuudutus: Anestesialääkärin laittama selkäpuudutus, jossa viedään pieni katetri selkänikamien välistä epiduraalitilaan. Kätilö antaa sinulle lisäannoksia lääkettä (puudutusaineen ja kipulääkkeen yhdistelmä) tilanteen mukaan. Katetri poistetaan selästä synnytyksen jälkeen.
 • Spinaalipuudutus: Anestesialääkärin laittama selkäpuudutus, jossa annetaan kerta-annos lääkettä (puudutusaineen ja kipulääkkeen yhdistelmä) selkänikamien välistä spinaalitilaan.
 • Pudendaalipuudutus: Synnytyslääkärin laittama paikallinen häpyhermon johtopuudutus, jota käytetään lievittämään ponnistusvaiheen kipua.

Ponnistusvaihe

Ponnistusvaihe alkaa siitä, kun kohdunsuu on täysin auki ja aktiivinen ponnistaminen alkaa. Ensin vauvan annetaan laskeutua synnytyskanavassa supistusten mukana. Sen jälkeen ponnistaminen tapahtuu supistuksen aikana, jolloin sinulle tulee tarve työntää.

Ponnistusvaiheessa voit kokeilla erilaisia asentoja esimerkiksi kylkimakuulla, polviseisonnassa, jakkaralla tai puoli-istuen. Ponnistusvaiheen kesto vaihtelee suuresti, muutamasta minuutista pariin tuntiin. Kun vauva syntyy ja hän on hyväkuntoinen, vauva nostetaan heti syliisi.

Jälkeisvaihe

Jälkeisvaiheessa vauvan synnyttyä toinen vanhemmista tai tukihenkilö voi halutessaan kätilön avustamana katkaista napanuoran, kun se lakkaa sykkimisen. Vauva saa K-vitamiinipistoksen, joka suojaa häntä tehokkaasti verenvuodoilta. K-vitamiinia tarvitaan veren hyytymistekijöiden muodostamiseen. Sitten kätilö auttaa istukan syntymään ja mahdollinen repeämä tai episiotomia ommellaan puudutuksessa.

Vauvan ensimmäinen tunti alkaa hänen sopeutumisellaan kohdun ulkopuoliseen elämään. Ensi-itkun jälkeen vauva rauhoittuu ja lepää, hän saattaa nukkuakin hetken. Kun vauvan annetaan rauhassa toipua syntymästä, hän alkaa etsiä rintaa ja on ensimmäisen imetyksen aika. Vasta sen jälkeen vauva mitataan ja punnitaan. Häiriötön ihokontakti ja ensi-imetys ovat tärkeitä vauvalle, ne tukevat myös imetyksen käynnistymistä.

Saatte yhdessä perheenä tutustua toisiinne ja juoda vaikkapa kahvit. Äiti voi käydä suihkussa ensi-imetyksen jälkeen. Äidin ja vauvan vointia seurataan synnytyshuoneessa vähintään kaksi tuntia synnytyksen jälkeen. Sen jälkeen siirrytään synnytysvuodeosastolle.