Synnytyksen käynnistyminen

Synnytys on luonnollinen ja ainutlaatuinen tapahtuma, jota ei voi suunnitella etukäteen. Synnytyksen käynnistymiseen vaikuttavat monet eri tekijät, mutta perussyytä ei tiedetä. Useimmiten synnytys käynnistyy supistuksilla tai lapsivedenmenolla raskausviikkojen ollessa 38–42.

Ennen synnytystäsi voit tuntea ennakoivaa supistelua, jonka tarkoituksena on pehmittää kohdunsuuta. Tuolloin supistukset saattavat tulla säännöllisesti useamman tunnin ajan. Ennakoivalle supistelulle on tyypillistä, ettei supistusten väli lyhene eikä kipu merkittävästi lisäänny.

Synnytys on käynnissä, kun supistukset tuntuvat kipeinä ja tulevat säännöllisinä vähintään 10 minuutin välein. Supistusten väli lasketaan supistuksen alusta seuraavan supistuksen alkuun.

Lapsivesi voi mennä missä tahansa synnytyksen vaiheessa, myös ilman ensimmäistäkään supistusta. Sitä voi tulla tihkumalla tai useita desilitroja kerrallaan. Jos huomaat lapsivettä tulevan, laita side, sillä lapsivettä tulee lapsen syntymään saakka. Normaalisti lapsivesi on kirkasta tai hieman punertavaa ja siinä on imelähkö tuoksu. Synnytys usein käynnistyy vuorokauden kuluessa lapsivedenmenosta.

Kohdunkaulaa suojaa raskauden ajan limatulppa, joka voi irrota useita päiviä ennen synnytystä. Limatulpan irrotessa emättimestä voi tulla verislimaista vuotoa eikä se merkitse synnytyksen käynnistymistä. Myös synnytyksen käynnistyessä tai sisätutkimuksen jälkeen emättimestä voi vuotaa verensekaista limaa, joka on normaalia ja vaaratonta.

Synnytys voidaan tarvittaessa käynnistää esimerkiksi lapsiveden menon, raskauden yliaikaisuuden tai muiden ongelmien vuoksi. Synnytyksen käynnistykset hoidetaan naistenosastolla. Osastolla seurataan ja hoidetaan synnytyksen edistymistä ja avautumisvaiheen alkua ennen synnytyssaliin siirtymistä. Jos synnytys käynnistyy lapsiveden menolla mutta supistukset eivät ole vielä alkaneet, synnytyksen edistymistä voidaan seurata naistenosastolla.