Eturauhassyöpäpotilaan hoitopolku
Pääset lukemaan lisää klikkaamalla kutakin osiota.
Eturauhassyövän tutkiminen ja toteaminen
Yleistä
Eturauhassyöpä on länsimaisten miesten yleisin syöpä. Suomessa todetaan lähes 5000 uutta eturauhassyöpää vuosittain.
Vahvimmat riskitekijät ovat ikä, etninen tausta, periytyvä alttius ja ympäristötekijät. Sairastuneiden keski-ikä on 70 vuotta.
Eturauhanen on miesten sukupuolirauhanen, noin 20 grammaa painava elin. Se sijaitsee virtsarakon alapuolella peräsuolen edessä. Eturauhanen tuottaa osan siemennesteessä tarvittavasta nesteestä.
Eturauhanen
© Kuva: Lääkärikirja Duodecim-kuvat 2007
Oireet
Tyypillistä oirekuvaa ei ole. Ensioireet saattavat olla eturauhaseen ja virtsateihin liittyvät oireet kuten tiheä virtsaamistarve, virtsasuihkun heikkous, virtsaumpi, virtsatietulehdus ja tunne että virtsarakko ei tyhjene täysin. Joskus ensimmäinen oire saattaa olla etäpesäkkeistä johtuva luustokipu tai patologinen murtuma.
Tutkimukset
Eturauhassyöpää epäiltäessä sinulta kartoitetaan oireet ja otetaan verikokeita. Laboratoriokokeista tärkein on veren PSA-arvo. PSA eli prostataspesifinen antigeeni on valkuaisaine, jota erittyy yksinomaan eturauhaskudoksesta.
Urologi (virtsaelintautien erikoislääkäri) tutkii eturauhasen sormella tunnustellen ja ultraäänen avulla. Mikäli eturauhasesta löytyy jotain epäilyttävää, otetaan eturauhasesta koepalat paikallispuudutuksessa peräsuolen limakalvon läpi.
Tulehdusriskin takia ennen toimenpidettä annetaan antibiootti.
Katso ohje:
Patologi tutkii otetut koepalat, jolloin saadaan selville onko kyseessä syöpä. Koepalavastauksien valmistumisessa kestää noin kuukausi. Tuloksista kirurgi lähettää sinulle kirjeen kotiin. Kirjeen mukana saat tarvittavat lisätutkimusajat, verikoepyynnöt, uroterapeutin yhteystiedot sekä hoitoneuvotteluajan urologille.
Katso opas:
Hoitoneuvottelu
Lääkärin ja hoitajan vastaanotto
Kun tarvittavat tutkimukset on tehty, tapaat urologin Kirurgian poliklinikalla.
Lääkärin kanssa keskustelette taudin luonteesta ja hoitovaihtoehdoista. Samalla selvitetään sairaus- ja sukuhistoriasi sekä nykyinen terveydentilasi.
Hoitovalintaan vaikuttavia tekijöitä ovat syövän agressiivisuus ja levinneisyys, yleiskunto, muut sairaudet, ikä, virtsaoireet ja ruumiinrakenne.
Hoitaja antaa tarkemmat ohjeet jatkohoidoista.
Eturauhassyövän hoitomuodot
Tarkemmat kuvaukset eri hoitomuodoista aukeavat omiin ikkunoihinsa klikkaamalla laatikkoa.
Linkkejä
Julkaistu 23.1.2019 klo 11.58, päivitetty 23.3.2022 klo 14.50