Leikkaushoito

Eturauhasen poistoleikkauksessa (prostatectomia) poistetaan eturauhanen kapseleineen, sen vieressä sijaitseva rakkularauhanen ja joskus myös eturauhasen ympärillä sijaitsevia imusolmukkeita. Mikäli hoitoneuvottelussa päädytään leikkaushoitoon, saat leikkaukseen liittyviä valmistautumisohjeita hoidonohjaajalta.Lisäksi ennen leikkausta tulee ohjauskäynti uroterapeutin vastaanotolle, jossa käydään läpi leikkaukseen liittyviä asioita (mm. leikkauksen normaali kulku, sen vaikutukset virtsanpidätyskykyyn ja seksuaaliterveyteen,  kestokatetrin kanssa kotiutuminen ja lantiopohjanlihasten harjoittaminen sekä ohjaus inko-suojiin liittyen).

Leikkaus tehdään nukutuksessa, robottiavusteisesti ja vatsalle tulee useampi pieni haava. Leikkauksen jälkeen vointiasi seurataan heräämössä ja osastolla. Leikkauksesta ja voinnistasi riippuen kotiutus on 1-2 vuorokautta leikkauksen jälkeen. Kotiutumiseen on hyvä valmistautua etukäteen.

Leikkaukessa sinulle laitetaan virtsakatetri ja osastolla ohjataan, kuinka toimit sen kanssa kotona. Katetri poistetaan uroterapeutin vastaanotolla 1-2 viikkoa toimenpiteen jälkeen. Käynnille kannattaa varata hyvin aikaa, koska katetrin poiston jälkeen virtsaamisen onnistumista seurataan muutaman tunnin ajan. Samalla tarkastetaan vatsalla olevat haavat, turvotukset ja poistetaan tarvittaessa hakaset. 

 Uroterapeutin vastaanotto

Uroterapeutin vastaanotto

Patologi tutkii leikkauksessa poistetut kudokset ja urologi tarkistaa nämä vastaukset noin 2-3 viikkoa leikkauksesta. Vastauksesta lähetetään kirje  kotiin.

Kontrolli urologian poliklinikalla on yleensä kolme kuukautta leikkauksen jälkeen, jolloin tarkistetaan verikokeet ja virtsankulku (virtsan virtausmittaus ja jäännösvirtsan ultraääni) sekä yleinen toipuminen leikkauksesta.

Inkontinenssisuojat

Virtsankarkailuun tarkoitettuja suojavaippoja myydään kaupoissa ja apteekeissa. Vaippoja on mahdollisuus tilata postimyynnistä. Mikäli virtsankarkailu on hankalaa ja pitkäaikaista, saa suojavaippoja terveyskeskuksen hoitotarvikejakelusta. Tätä varten tarvitaan lääkärin tai sairaanhoitajan arvio tilanteesta ja hoitotarvikejakeluun oikeuttava todistus. 

Ohjeita: