Paksusuolisyöpäpotilaan hoitopolku

Täältä löydät tietoa paksusuolensyövästä, sen hoidosta ja seurannasta. Hoitopolkuun on kuvattu yleisin hoidonkulku KSSHP:ssä.

Pääset lukemaan lisää klikkaamalla kutakin osiota.

Paksusuolisyövän diagnosointi

Yleistä

Paksusuolensyöpä löytyy usein oireettomana paksusuolen tähystyksessä eli kolonoskopiassa. Siihen sairastuu Suomessa vuosittain noin 2000 ihmistä ja se on kolmanneksi yleisin syöpä.

Ainoa parantava hoitomuoto on leikkaus, jossa syöpäkasvain poistetaan leikkaamalla sairas suolen osa ja sitä ympäröivää kudosta.

Leikkauksen jälkeen osalle potilaista tulee kasvaimen mahdollisen levinneisyyden vuoksi liitännäishoitona solusalpaajahoito.

Paksusuolisyövän ennuste on hyvä, jos se löydetään varhaisessa vaiheessa ja on paikallinen, arvioilta noin 74-95% potilaista paranee taudista täysin.

Levinnyttä syöpää voidaan hoitaa nykyaikaisilla menetelmillä myös hyvin ja yksilöllinen hoitosuunnitelma tehdään yhdessä eri asiantuntijoiden kanssa.                                           

Oireet

Paksusuolensyövän  oireita voivat olla suolen toiminnan muuttuminen, verenvuoto, anemia, laihtuminen tai mahakivut.

Jos lähisuvussasi on todettu paksusuolensyöpää ja mietit mahdollista periytymisalttiutta, voit ottaa yhteyttä Keski-Suomen syöpäyhdistyksen periytyvyysneuvontaan.

Tutkimukset

Oireidesi ja lääkärin arvioin perusteella terveyskeskuksen/yksityisen lääkäriaseman lääkäri voi lähettää sinut paksusuolen tähystykseen eli kolonoskopiaan. 

Tähystyksiä tehdään Keski-Suomen alueella terveyskeskuksissa ja yksityisillä lääkäriasemilla.

Tähystyksen avulla suolen limakalvoon saadaan näköyhteys ja mahdollisista epäilyttävistä muutoksista otetaan valokuvat sekä  koepalat.

Koepalat lähetetään patologille tutkittaviksi ja sinusta tehdään kiireellinen lähete Keski-Suomen keskussairaalaan kirurgian poliklinikan vatsakeskukseen.

Paksusuolen tähystäminen vaatii huolellisen valmistautumisen, alla esimerkkinä Keski-Suomen keskussairaalan valmistautumisohje.

Suolistosyövän seulonta

Jyväskylän kaupunki on mukana valtakunnallisessa suolistosyövän seulonnoissa pilottikuntana, lue lisää.

Vatsakirurgin ja hoitajan vastaanotto

Vatsakirurgin ja hoitajan vastaanotto

Kirurgian poliklinikalla vatsakirurgi tekee saapuneen lähetteen perusteella sinulle alustavan tutkimus- ja hoitosuunnitelman ja kutsuu sinut poliklinikkakäynnille.

Ennen varsinaista käyntiä sinulle tehdään lisätutkimuksina vartalon CT eli tietokonekuvaus ja otetaan verikokeita, mm. CEA -syöpämerkkiaine.

Pyydämme sinua täyttämään myös terveydentilan esitietokaavakkeen sähköisesti. Ajanvaraukset ja ohjeet ilmoittamme sinulle puhelimitse tai kirjeellä.

Vastaanotolla kirurgi käy kanssasi läpi hoitosuunnitelman, kertoo leikkauksesta tai muusta tarvittavasta jatkohoidosta ja tarkistaa sairaus-ja sukuhistoriasi sekä nykyisen terveydentilasi.

Sairaanhoitaja antaa sinulle tietoa sairauteen liittyvistä asioista ja käy läpi leikkausta varten valmistautumiseen, toipumiseen sekä kotiutumiseen liittyvät asiat.

Toivomme, että otat lähiomaisen käynnille mukaan ja varaat riittävästi aikaa, noin 1½ tuntia.   

Opas paksusuoli-leikkaukseen tulevalle

 Vatsakeskuksen hoitajat

                      

Paksusuolisyövän leikkaushoito

Leikkaushoito

Leikkauksessa poistetaan kasvain sen laajuuden ja sijainnin perusteella. Samassa yhteydessä poistetaan myös lähialueiden imusolmukkeet ja siten mahdollisesti imusolmukkeisiin levinneet syöpäsolut.

Jos taudinkuvaan liittyy etäpesäkkeitä maksan tai keuhkojen alueella, pyritään ne poistamaan samassa leikkauksessa.

Etukäteen suunnitellut paksusuolisyöpäleikkaukset tehdään sairaalassamme lähes aina tähystysmenetelmällä eli laparoskooppisesti. Erityistilanteissa voidaan leikkaus joutua tekemään avoimena leikkauksena.

Paksusuolileikkauksiin liittyy tunnettuja komplikaatioriskejä, joita ei pystytä aina välttämään huolellisellakaan leikkaustekniikalla.

Vakavimpana riskinä on suolisauman pettäminen, joka tavallisesti vaatii uusintaleikkauksen ja mahdollisesti suoliavanteen teon. Riski suolisauman pettämiseen on noin 3-8%, riippuen kasvaimen sijainnista.

Muita mahdollisia komplikaatiota ovat muun muassa leikkauksen jälkeinen verenvuoto, keuhkokuume ja virtsatieinfektio. Avoleikkauksiin liittyy riski haavainfektiosta, haavan avautumisesta, sekä leikkauksen jälkeisestä tyrästä.

Avanne

Paksusuolisyöpäleikkauksiin voi liittyä suoliavanteen teko. Syinä voivat olla leikkauksen jälkeinen komplikaatio tai kasvaimeen liittyvä levinneisyys.

Avanne voi olla väliaikainen, jolloin se suljetaan myöhemmin leikkauksella. Pysyvän avanteen teko suunnitellaan usein etukäteen.

Jos sinulle leikkauksessa tehdään suoliavanne, avannehoitajat opettavat sinua avanteen hoitoon liittyvissä asioissa ensin osastolla 22 ja kotiutumisen jälkeen polikliinisesti vatsakeskuksessa.

Lisätietoja erilaisista avannemalleista saat olevista linkeistä:


        • Vatsatalo, suoliavanne
        • Kirurgian poliklinikka, Avannepoliklinikka

ERAS-hoitomalli

Käytämme leikkaukseen liittyvässä toiminnassa ja hoidossa ERAS (enhanced recovery after surgery)- hoitomallia, joka mahdollistaa paremman ja nopeamman toipumisen leikkauksesta.

Leikkaukseen liittyvä hoito tapahtuu tarkoin laadittujen hoidon osa-alueiden avulla. Tärkeimmät niistä ovat hyvä etukäteissuunnittelu, potilasohjaus ja kivunhoito, sekä varhainen liikkuminen, ravitsemus ja kotiutuminen.

Huolellinen valmistautuminen leikkaukseen alkaa heti polikliinisen käynnin jälkeen. Voit tutustua tarkemmin leikkaukseen liittyvästä hoidosta alla olevien linkkien kautta.

Paksusuoli-leikkaus video

Syöpälääkärin ja hoitajan vastaanotto

Leikkauksen jälkeen, kun patologi on tutkinut leikkauksessa poistetut kudosnäytteet, hoitava lääkäri lähettää sinut tarvittaessa syöpätautien poliklinikalle arvioon mahdollisen adjuvantti- eli liitännäishoidon aloitukseen.

Liitännäishoitojen aloitus perustuu TNM luokitukseen, joka kertoo onko kasvain (T=tumor) levinnyt paikallisesti, imusolmukkeisiin (N=node), muualle elimistöön (M=metastasis) tai, jos kasvaimeen liittyy muita riskitekijöitä.

Syöpälääkärin ja hoitajan vastaanotto

Ensikäynnilläsi syöpätautien poliklinikalla tapaat syöpätauteihin erikoistuneen lääkärin ja hoitajan. Lääkäri valitsee sinulle sopivimman hoidon taudin laadun ja levinneisyyden sekä terveydentilasi perusteella. 

Hoitaja antaa sinulle tietoa alkavasta hoidosta, saat ohjeita hoitoon liittyvistä lääkkeistä ja niiden aiheuttamista mahdollisista sivuvaikutuksista sekä niiden ehkäisystä ja hoidosta.

Ensimmäisen hoitoajan saat ensikäynnin yhteydessä mukaasi. Joissakin tapauksissa ensimmäinen hoito voi olla jo samana päivänä.

Syöpätautien poliklinikka

Paksusuolisyövän liitännäishoidot

Syöpälääkehoidot

Hoito aloitetaan usein n. 1-2kk leikkauksesta, kun olet riittävästi toipunut. Syöpälääkehoitojen tarkoitus on estää syöpäsolujen kasvua ja jakautumista ja siten estää syövän leviämistä ja uusiutumista. Paksunsuolensyövässä hoito kestää noin puoli vuotta.

Lääkevaihtoehtoina ovat solusalpaajat, biologinen vasta-ainelääke, sekä biologiset täsmälääkkeet. Lääkkeet voivat olla suun kautta otettavia, infuusioina suoneen annettavia tai niiden yhdistelmiä.

Lisätietoja lääkkeistä

Suonensisäisesti toteutettava hoito

Suonensisäiset lääkehoidot annetaan tiputuksena polikliinisesti päiväkäyntinä Hoitokeskuksessa. Hoidot voidaan toteuttaa erityistilanteissa myös syöpätautien osastolla.

Tiputuksena toteutettavia hoitoja annetaan noin kahden tai kolmen viikon välein, yhtenä tai kahtena peräkkäisenä päivänä ja hoidon kesto vaihtelee lääkkeistä/ lääkeyhdistelmistä riippuen noin 2-6 tuntia kerrallaan.

Hoitojen aikana vointiasi seurataan ja saat ohjeita kuinka parhaiten huolehdit itsestäsi. Hoidon jälkeen pääset heti kotiin, jos vointisi on hyvä.

Ongelmatilanteissa voit soittaa Hoitokeskukseen arkisin kello 8.00-15.00. Ilta- ja yöaikaan, sekä viikonloppuisin Syöpätautien osastolle.

Suun kautta toteutettava hoito

Suun kautta otettavat syöpälääkkeet otetaan kotona jokaisen lääkkeen oman ohjeen mukaan. Ohjeistus ja seuranta tapahtuu Syöpätautien poliklinikalla.

Hoitojen aikana huomioitavaa

Kaikkia oireita lievittäviä lääkkeitä pahoinvointiin, kipuun, närästykseen, ummetukseen ja ripuliin saa ja tulee käyttää.

Luontaistuotteiden käyttöä tulee välttää, koska useat solunsalpaajat poistuvat elimistöstä maksan kautta. Luontaistuotteet lisäävät maksan rasitusta ja saattavat aiheuttaa mahdollisia yhteisvaikutuksia solunsalpaajien kanssa vaikuttamalla niiden tehoon tai lisätä sivuvaikutusten riskejä.

Sinun tulee kertoa lääkärille kaikista käyttämistäsi lääkkeistä ja välttää myös alkoholin käyttöä hoitojen aikana.

Syöpähoitojen välissä tai niiden päätyttyä sinulle tehdään kuvantamistutkimuksia ja kutsutaan lääkärin vastaanottokäynnille syöpätautien klinikkaan.

Hoitojen päättymisen jälkeen kontrollisi jatkuvat asiantuntijasairaanhoitajalla ja lääkärillä Kirurgian klinikassa.

Paksusuolisyövän muu hoito

Paksusuolen syöpää ei aina voida parantaa. Syöpä voi olla jo toteamisvaiheessa laajalle levinnyt tai se uusiutuu seurannan aikana annetuista hoidoista huolimatta.

Uusiutunut kasvain tai etäpesäkkeet pyritään leikkaamaan ja usein niitä pienennetään solusalpaajahoidolla ennen leikkausta.

Jos leikkaus ei ole mahdollinen, voidaan nykyaikaisilla solusalpaajahoidoilla ja biologisilla täsmälääkkeillä pidentää elinikää ja parantaa elämänlaatua.

Lisätietoja hoidosta

Paksusuolisyövän seuranta

Kontrollit ja hoidon jälkeinen seuranta

Suolistosyövän seuranta jatkuu viisi vuotta leikkauksesta. Kontrollit ohjelmoidaan lääkärin määräyksestä siihen koulutetuille asiantuntijahoitajille.

Vuosikontrolleissa käydään läpi tutkimustulokset, keskustellaan suoliston hyvinvointiin vaikuttavista asioista, kuten ravitsemuksesta, liikunnasta ja mahdollisesti muista mieltä askarruttavista asioista. Käynnin tai soiton yhteydessä sovitaan aina seuraavan kontrollin ajankohta.

Ensimmäinen kontrollikäynti on 4-6 viikkoa leikkauksen tai annettujen syöpähoitojen jälkeen hoitajan luona.

1-3-vuotis kontrollit sisältävät vartalon tietokonekuvauksen, CEA -verikokeen ja hoitajakäynnin.

CEA -verikoe -kontrollit ovat  puolivuosittain vuosikontrollien väleissä kolmeen vuoteen saakka, hoitaja soittaa sinulle vastauksista.

4-vuotis kontrolli sisältää keuhkojen röntgenkuvauksen, vatsan ultraäänen, CEA -verikokeen, paksusuolen tähystyksen ja lääkärikäynnin.

5-vuotis kontrolli sisältää keuhkojen röntgenkuvauksen, vatsan ultraäänen, CEA -verikokeen ja hoitajakäynnin.

Tarvittaessa asiantuntijahoitajat konsultoivat gastrokirurgian vastuulääkäreitä poikkeavissa tutkimusvastauksissa tai oireissa.

Hoitajan tavoittaa arkisin soittamalla klo 8.00-9.00 ja jättämällä soittopyynnön p. 014 269 5449.

Linkkejä