Rintasyöpäpotilaan hoitopolku

Täältä löydät tietoa rintasyövästä, sen hoidosta ja seurannasta. Hoitopolkuun on kuvattu yleisin hoidonkulku KSSHP:ssä.

Pääset lukemaan lisää klikkaamalla kutakin osiota.

Rintasyövän diagnosointi

Rintasyövän löytyminen

Rintasyöpä löytyy usein oireettomana seulontamammografia- kuvauksessa. Kunnat järjestävät rintasyövän seulontatutkimukset 50–69-ikäisille naisille kahden vuoden välein. Tällä hetkellä Keski-Suomen alueen rintasyöpäseulontoja sopimuskunnilleen tekee Terveystalo.

Rintasyövän oireita voivat olla kyhmy rinnassa, nännin tai ihon vetäytyminen, ihottuma, punoitus tai erittely. Selvitystä vaativat myös tilanteet, joissa tulehdus ei rauhoitu antibiooteilla.

Katso ohje:

Jos lähisuvuissa on todettu rintasyöpää ja mietit mahdollista periytymisalttiutta, voit ottaa yhteyttä Keski-Suomen syöpäyhdistyksen periytyvyysneuvontaan

Terveystalon tutkimuksiin (mammografia/ultraääni) voi pyytää lähetteen (voi toimia myös maksusitoumuksena) omasta terveyskeskuksesta. Paikalla on aina lääkäri, joka arvioi samalla mm. ultraäänitutkimuksen tai näytteenoton tarpeen. Hinta määräytyy tehtyjen tutkimusten mukaan.

Terveystalon lääkäri soittaa potilaalle, jos otetussa näytteessä varmistuu syöpä, muu leikkaushoitoa tai lisätutkimuksia vaativa asia ja tekee sähköisen lähetteen Keski-Suomen keskussairaalaan. Kirurgi tekee lähetteen perusteella alustavan tutkimus- ja hoitosuunnitelman, joka varmistuu sinulle ilmoitettavalla poliklinikkakäynnillä. Joitain tutkimuksia voidaan tehdä jo ennen poliklinikkakäyntiä.

Tutustu oppaisiin:

Kirurgin ja hoidonohjaajan vastaanotto

Kirurgin vastaanotto

Kun tapaat lääkärin keskustelette taudin luonteesta ja hoitovaihtoehdoista. Samalla selvitetään sairaus- ja sukuhistoriasi sekä nykyinen terveydentilasi.

Lisäksi vastaanotolla sovitaan leikkausmenetelmästä ja leikkauksen ajankohdasta sekä kerrotaan rintaleikkauksesta, imusolmukkeiden tutkimisesta, leikkausriskeistä ja toipumisesta.
Tällöin saat myös tietää pääsetkö kotiin mahdollisesti jo leikkauspäivänä.

Kirurgian poliklinikan yhteystiedot

Hoidonohjaaja

Sairaanhoitaja keskustelee kanssasi samana päivänä, kun käyt kirurgin vastaanotolla. Häneltä saat leikkausajan, siihen liittyvät tutkimusajat ja ohjeet leikkaukseen valmistautumiseen. Lisäksi otetaan tarvittavat laboratoriokokeet. Varaathan sairaalassa käyntiin hyvin aikaa.

Käynnin jälkeen, varaa aika hammaslääkärin tarkistukseen. Hampaiden ja ikenien pitää olla kunnossa ennen tarvittavien jatkohoitojen alkamista syöpätaudeilla.

Seuraavista oppaista saat tärkeää tietoa sekä leikkaukseen valmistautumisesta että rintasyövästä.

Leikkauspotilaan vastaanotto ja kotiutusyksikkö

Leikkaushoito

Leikkaushoito

Leikkaus tehdään yleensä nukutuksessa. Leikkauksen jälkeen vointiasi seurataan heräämössä. Voit lukea lisää  Leikkaukseen tulevalle -oppaasta

Leikkauksesta ja voinnistasi riippuen pääset kotiin heräämöseurannan jälkeen kotiutusyksiköstä samana päivänä, seuraavana aamuna tai operatiivisen osaston kautta. Alustava suunnitelma kotiutuksesta tehdään jo leikkauspäätöksen yhteydessä.

Leikkaushaavaan jätetään usein dreeniletku, joka poistaa nestettä haavaontelosta. Mikäli sinulle laitetaan dreeni, saat haavadreenin käytöstä ohjeet kotiuttavasta yksiköstä.

Osasto

Tarvittaessa vointiasi seurataan osastolla toimenpiteen jälkeen. Kotiutumiseen on hyvä valmistautua etukäteen.

Leikkauksen jälkeiset kotihoito-ohjeet

Leikkauksen jälkeiset kuntoutusohjeet

Jälkitarkastus

Jälkitarkastus

Jälkitarkastus on asiantuntijahoitajan luona 2 viikon kuluttua leikkauksesta
Käynnillä:

 • Tarkistetaan haavat ja niiden paraneminen
 • Poistetaan tarvittaessa tikit, hakaset, dreenit
 • Arvioidaan serooman eli kudosnesteen kertyminen ja poistetaan se tarvittaessa
 • Keskustellaan toipumisesta ja jaksamisesta

Fysioterapia

Leikkaustyypistä riippuen kotiutusyksiköstä suoraan kotiutuville varataan fysioterapeutin soittoaika 2-3 arkipäivää leikkauksesta sekä vastaanottoaika noin kolme viikkoa leikkauksesta. Kielekkeellä suoritetun rinnankorjausleikkauksen jälkeen fysioterapeutti tapaa potilaan osastolla ja potilaalle varataan fysioterapeutin vastaanottoaika noin 4 viikkoa leikkauksesta. Käynnillä fysioterapeutti arvioi yhdessä potilaan kanssa jatkoseurantakäyntien tarpeellisuuden.

Käynnillä:

 • Varmistetaan kuntoutumisen käynnistyminen
 • Kerrataan leikkauksen jälkeiset varoajat ja mahdolliset rajoitukset
 • Arvioidaan ihon kunto, haavan/arven tila sekä mahdollinen lymfaturvotus
 • Tarkistetaan ryhti sekä nivelliikkuvuuksien palautuminen
 • Kerrataan liikkuvuusharjoitteet ja ohjataan venytysharjoitteet sekä tarpeen mukaiset täsmäharjoitteet
 • Kannustetaan toipumista tukevaan liikuntaan
 • Kerrotaan kainalon imusolmukkeiden poiston vaikutuksista sekä mahdollisista oireista
 • Käynnistetään tarvittaessa lymfaturvotuksen ja/tai lymfastrangien hoito

Katso myös

Syöpäleikkauksen jälkeisen lymfaturvotuksen hoito (Terveyskylä)
Lymfastrangin aiheuttama narumainen kiristys (Terveyskylä)
Syövänhoidon jälkeinen lymfaturvotus ja sen hoito (Suomen Syöpäpotilaat ry)

Sosiaalityöntekijä

Tarvittaessa sinulla on mahdollisuus saada myös sosiaalityöntekijän palveluja.

Syöpätautien lääkärin vastaanotto

Syöpälääkärin vastaanotto

Leikkauksen jälkeen tulet syöpätautien poliklinikalle syöpälääkärin vastaanotolle. Hoitosuunnitelma tehdään yksilöllisesti huomioiden rintasyövän alatyyppi, koko ja mahdollinen leviäminen imusolmukkeisiin. Hoitovaihtoehtoja ovat solunsalpaajahoidot, sädehoito ja hormonihoito. Her-2 positiivista tautityyppiä sairastavalle potilaalle liitetään solunsalpaajahoitoon myös vasta-ainehoito trastutsumabi. Joissakin tapauksissa lääkehoito annetaan jo leikkausta edeltävästi.

Syöpälääkärin ensikäynnin yhteydessä potilas tapaa myös sairaanhoitajan, joka ohjaa potilaalle hoitoon liittyvät esilääkitykset sekä kertoo alustavasti lääkkeiden sivuvaikutuksista ja antaa ohjeita niiden hoitamiseksi. Lääkäri on tehnyt reseptit lääkkeistä ja potilas hakee ne apteekista. Lääkeohjeet annetaan myös kirjallisena. Ensimmäinen hoitoaika annetaan potilaalle ensikäynnin yhteydessä syöpätautien poliklinikalla.

Syöpätautien poliklinikan yhteystiedot

Syöpätautien ja sädehoidon vastuualueen sivut

Hoidot

Avaa lisätietoja klikkaamalla kuvaa

Solunsalpaajahoito Sädehoito Hormonihoito
 Sädehoito

Seuranta

Rintasyöpäpotilaan hoidon jälkeinen seuranta

Olet saanut leikkauksen jälkeen rintasyöpään solunsalpaajahoidon /sädehoidon /hormonihoidon.

Syöpätautien poliklinikalle varataan yksi kontrollikäynti lääkärille vuoden päähän leikkauksesta. Ennen vastaanottoa tehdään mammografia, ultraäänikuvaus ja otetaan verikokeet. Vastaanoton tarkoitus on arvioida hoitojen jälkeisiä mahdollisia haittavaikutuksia. Ajat ja ohjeet tulevat kirjeitse kotiin.

Seuraavat kontrollit ovat kaksi, kolme  ja viisi vuotta leikkauksesta. Sinulle postitetaan ajat mammografiaan ja ultraäänikuvaukseen sekä  lähete verikokeisiin. Tutkimuksilla pyritään varmistautuman siitä, ettei rintasyöpä ole uusiutunut. Hoitaja soittaa sinulle tutkimustulokset.

Mikäli sinulle on aloitettu viiden vuoden hormonihoito, otetaan verikokeet kolmen kuukauden kuluttua hoidon aloituksesta. Hoitaja soittaa sinulle verikokeiden vastauksista ja samalla arvioidaan miten olet sietänyt hormonihoitoa.

Miten toimit, jos kontrollien välissä ilmenee oireita tai löydöksiä?

Oireiden ja löydösten tai sairauteen liittyvien kysymysten ilmetessä voit ottaa yhteyttä syöpätautien poliklinikalle puh.  014 269 1060 arkipäivisin klo 9 - 15. Sinulle järjestetään tarpeen mukaan vastaanotto ja tarvittavat tutkimukset.

Syöpätautien poliklinikan yhteystiedot

Linkkejä