Sädehoito

Ennen sädehoitoa urologi asettaa kirurgian poliklinikalla eturauhaseen kolme pientä kultajyvää, joiden avulla sädehoito kohdistetaan. Samalla käynnillä aloitetaan hormonipistoshoito, jonka keston lääkäri suunnittelee. Sädehoito aloitetaan noin 2-3 kk hormonihoidon aloituksen jälkeen. Eturauhassyövän hoitona voi olla myös pelkkä sädehoito.

Saat kirjeitse ajan Sädehoitoyksikköön sädehoidon suunnittelua varten. Ensimmäisellä käyntikerralla käydään tarkasti läpi sairauden kulku sekä tiedustellaan hoidon kannalta tarpeelliset taustatiedot.

Sädehoitoa voidaan myös antaa eturauhasen poiston jälkeen, mikäli taudin uusiutumisriski on kohonnut.

Valmistautuminen eturauhasen sädehoidon suunnittelukuvaukseen

Ennen suunnittelukuvausta ja sädehoitoa saat syödä ja juoda normaalisti, sekä ottaa säännöllisesti otettavat lääkkeet. Aamulla ennen annossuunnittelukuvausta tyhjennä peräsuoli apteekista saatavalla pienoisperäruiskeella (esim. Microlax ®). Virtsaa 2 tuntia ennen kuvausta ja juo 2 lasillista vettä.

Tämän jälkeen yritä olla virtsaamatta kuvaukseen asti. Sädehoidossa virtsarakossa tulisi olla aina saman verran virtsaa ja suolen toimia päivittäin.

Sädehoidon suunnittelu

Ennen sädehoitojen alkua tehdään tietokonetomografiakuvaus lantion alueelle. Kuvaus on röntgenkuvaus, jossa otetaan poikkileikekuvia hoidettavalta alueelta. Kuvien perusteella tehdään tarkka ja yksilöllinen hoitosuunnitelma, jonka mukaan varsinainen hoito toteutetaan. Kuvauksessa ei käytetä varjoainetta.

Kuvauksessa makaat kuvauspöydällä selällään. Röntgenhoitajat asettelevat sinut kuvausasentoon. Kuvauksen aikana pöytä liikkuu kohti kuvausaukkoa. Kuvauksen yhteydessä lantion iholle tatuoidaan hoidon asettelupisteet. Kuvaukseen keskusteluineen menee noin 45 minuuttia.

Tietokonetomografiakäynnin yhteydessä röntgenhoitaja keskustelee kanssasi. Keskusteluissa käydään läpi mm. elämäntilannetta ja jaksamista, sädehoidon toteutusta sekä mahdollisia sivuvaikutuksia. Tässä yhteydessä voit kysellä hoitoosi liittyvistä asioista.

Annossuunnittelusimulaattori
Annossuunnittelusimulaattori

Yksilöllinen sädehoidon annossuunnitelma

Sinulle laaditaan tietokonetomografiakuvien perusteella yksilöllinen annossuunnitelma. Annossuunnitelma laaditaan yhteistyössä lääkärin, fyysikon ja röntgenhoitajan kanssa.

Ennen suunnitelman laatimista tietokonetomografiakuvista määritellään tarkasti hoitoalue sekä tervekudosten sijaintipaikat. Näin vältetään tervettä kudosta ja saadaan tuhottua syöpäsolut ionisoivan säteilyn avulla.

Suunnitelman tekeminen kestää 10-15 päivää.

Sädehoidon toteutus

Sädehoitoa annetaan yleensä 20-38 kertaa peräkkäisinä arkipäivinä. Itse sädehoito kestää kerrallaan korkeintaan muutaman minuutin, mutta kaikkiaan sädehoitokäyntiin on hyvä varata aikaa noin 15 minuuttia.

Ennen sädehoidon alkua röntgenhoitaja kertoo sinulle hoitotapahtuman kulusta. Hoidon aikana olet hoitohuoneessa yksin, mutta hoitajat seuraavat kuvamonitoreiden ja ääniyhteyden avulla hoitoa ja sinua kokoajan. Hoito voidaan keskeyttää tarvittaessa. Sädehoidon aikana koneesta kuuluu sirinää, mutta sädehoitoa et voi tuntea.

Lantion sädehoito
Lantion sädehoito

Sädehoitoa annetaan useammasta suunnasta. Sinut asetetaan iholle laitettavien merkkien ja hoitosuunnitelman mukaan niin, että jokaisella kerralla pystytään toistamaan haluttu hoito. Hoidon osuvuus varmistetaan jokaisella hoitokerralla röntgenkuvilla. Sädehoidon aikana on tärkeää olla paikallaan asetetuissa asennoissa. Hoidon aikana sädehoitolaite pyörii ympärilläsi (Kaari-hoito).

Sädehoidon kulkua seurataan tiekonejärjestelmällä monella tavalla. Tietokone varmistaa asettelun oikeellisuuden, seuraa hoidon aikana annettavaa annosta ja kerää tiedot jokaisesta hoitokerrasta. Lisäksi jokainen tapahtuma kirjataan sinun hoitokorttiisi.

Hoidon päädyttyä on sädehoidon lääkärin vastaanotto, jossa sovitaan jatkokontrolleista.

Sädehoitokone eli lineaarikiihdytin
Sädehoitokone eli lineaarikiihdytin

Eturauhassyövän sädehoidon haittavaikutukset

Sädehoito voi aiheuttaa sivuvaikutuksia, jotka ovat yksilöllisiä ja ohimeneviä. Tavallisia lantion alueen sädehoidon sivuvaikutuksia ovat tihentynyt virtsaamistarve, muutokset suoliston toiminnassa (ripuli, ummetus, ilmavaivat), sekä peräaukon ärsytys. Hoitoon voi liittyä myös väsymystä.

Sädehoidon aiheuttamat haittavaikutukset alkavat parantua noin kahden viikon kuluttua hoidon päättymisestä. Sivuvaikutukset ja parantumisprosessi ovat yksilöllisiä.

Ohjeet:

Päihteet ja sädehoito

Sädehoidon aikana alkoholin kohtuukäyttö on sallittua.

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina. Tutkimusten mukaan tupakointi sädehoidon aikana heikentää sädehoidon hoitovastetta. Tupakoivan potilaan elimistön happipitoisuus pienenee ja siten sädehoidon hoitovaste heikkenee. Sädehoidon sivuvaikutusten riski lisääntyy myös tupakoivilla potilailla.

Terveelliset elintavat

Liikunta parantaa fyysistä toimintakykyä ja elämänlaatua. Monipuolisella liikunnalla voit lisätä lihasvoimaa ja nivelten liikkuvuutta sekä parantaa yleiskuntoa. Liikunta hidastaa luukatoa ja ehkäisee murtumia. Valitse itsellesi sellainen liikuntamuoto, josta nautit. Säännöllinen liikunta kohentaa mielialaa ja vähentää mahdollisia uupumus- ja väsymysoireita sekä auttaa sinua jaksamaan. Liikunnan tulee tapahtua aina omien voimavarojen mukaan.

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio parantaa elimistön kykyä kestää syöpähoitoja. Ravitsemuksesta huolehtiminen on yksi tärkeimpiä asioita, joita voi tehdä toipumisen edistämiseksi. Ruokailuhetki voi piristää ja auttaa jaksamaan sairauden kanssa. Ruokailu voi olla myös tärkeä sosiaalinen tapahtuma perheenjäsenten tai ystävien kanssa.