Solunsalpaajahoito

Solunsalpaajahoidon aikana


Lääkehoito alkaa yleensä 1-2 kuukauden sisällä leikkauksesta, kun leikkaushaavat ovat parantuneet.
Solunsalpaajat estävät syöpäsolujen kasvua ja jakautumista ja näin ollen vähentävät rintasyövän uusiutumisriskiä. Solunsalpaajahoidot toteutetaan hoitokeskuksessa polikliinisesti eli päiväkäyntinä. Useimmiten hoitoja annetaan kuusi kertaa kolmen viikon välein.

Hoitokeskuksen yhteystiedot

Solunsalpaajahoito annetaan suonensisäisesti tiputuksena ja hoidon kesto on n. 1,5-2,5 tuntia. Saat olla omissa vaatteissa hoidon ajan. Hoitaja seuraa vointiasi hoidon aikana ja kertaa kanssasi lääkkeiden sivuvaikutuksia ja antaa ohjeita niiden hoitamiseksi. Hoidon jälkeen pääset kotiutumaan.

Solunsalpaajahoitohuone Kuva huoneesta, jossa sytostaatteja annetaan

Sivuvaikutukset

Hoitojaksojen välillä voit voinnin mukaan viettää mahdollisimman normaalia elämää. Riittävästä nesteiden saannista ja monipuolisesta ravinnon saannista tulee huolehtia. Hoidosta aiheutuvat sivuvaikutukset ovat yksilöllisiä ja alkavat tavallisesti muutaman päivän päästä hoidosta.

Pahoinvointi

Solunsalpaajahoidot aiheuttavat usein pahoinvointia. Sen estämiseksi annetaan lääkkeitä suonensisäisesti hoidon yhteydessä sekä ohjataan käyttämään kotona lääkärin määräämiä pahoinvoinninestolääkkeitä tabletteina. Lääkkeitä tulee ottaa heti, jos pahoinvoinnin tunnetta alkaa esiintyä sekä käyttää niitä säännöllisesti, kunnes pahoinvointi helpottaa. Pienet ruoka-annokset sekä tiheät ateriavälit ehkäisevät pahoinvointia.

Ummetus

Vatsan toiminnasta huolehtiminen on tärkeää. Solunsalpaajahoidossa annetut lääkkeet aiheuttavat usein ummetusta, jota tulee hoitaa apteekista saatavilla itsehoitolääkkeillä. Ulkoilu ja kevyt liikunta on suositeltavaa hoitojen aikana.

Hiusten lähteminen

Solunsalpaajahoidon sivuvaikutuksille erityisen alttiita ovat kudokset, joiden solut uusiutuvat nopeasti, kuten verta muodostava kudos, limakalvot ja hiusten juuret. Hiusten lähteminen on rintasyöpähoitojen yleisin sivuvaikutus. Hiukset alkavat lähteä 2-3 viikkoa ensimmäisestä hoidosta. Syöpälääkärin ensikäynnillä saat palvelusetelin peruukin ostamista varten. Hiukset alkavat kasvaa takaisin solunsalpaajahoitojen päätyttyä.

Muutokset verenkuvassa

Solunsalpaajahoidot aiheuttavat muutoksia verenkuvassa. Kaikkein herkimpiä vaikutukselle ovat valkosolut, jotka ovat tärkeä osa normaalia puolustusjärjestelmäämme infektioita vastaan. Valkosolujen määrän laskiessa elimistö voi altistua erilaisille tulehdustaudeille. Valkosolujen määrä on alhaisimmillaan yhdestä kahteen viikkoon solunsalpaajahoidon jälkeen. Tarvittaessa lääkäri määrää solunsalpaajahoidon tukihoidoksi valkosolujen kasvutekijää pistoksena, joka kiihdyttää valkosolujen tuotantoa. Verenkuva tarkistetaan aina ennen uuden hoitojakson aloittamista. Hoidon yhteydessä tehdään lähete laboratorioon valmiiksi seuraavaa hoitojaksoa varten.

Jos kuume nousee 38 asteeseen missä tahansa vaiheessa solunsalpaajahoitojen aikana, sinun tulee  välittömästi hakeutua keskussairaalan päivystykseen. Matala valkosolujen määrä ja kuume vaativat aina suonensisäisen antibioottihoidon. Hyvä käsihygienia sekä väkijoukkojen välttämien auttavat estämään infektioita.

Limakalvo-ongelmat

Solunsalpaajahoito aiheuttaa usein ärsytystä, kuivuutta, kipua ja haavaumia elimistön limakalvoilla. Tavallisimmin limakalvo-ongelmia on suun alueella. On tärkeää huolehtia hyvästä suuhygieniasta. Ensimmäisen hoidon yhteydessä hoitaja antaa ohjeita suun hoitoon.

Silmien vuotaminen on tavallinen oire solunsalpaajahoidon aikana ja johtuu silmien kuivuudesta. Kosteuttavat silmätipat helpottavat oiretta. Myös nenän limakalvot kuivuvat ja tästä syystä voivat herkistyä verenvuodolle. Nenän limakalvojen hoitoon voi kokeilla ruokaöljyä tai valmiita tippoja/suihketta. Emättimen kuivuuteen ja ärsytykseen voi käyttää hormonivapaita emätinpuikkoja ja voidetta.Tuotteita voi tiedustella apteekista.

Solunsalpaajahoitoon liittyvä kortisonilääkitys voi aiheuttaa ärsytystä vatsan limakalvoilla, mikä tuntuu ylävatsaoireina; poltteluna ja närästyksenä.Vatsansuojalääkkeen käyttäminen kortisonilääkityksen aikana on suositeltavaa.

Lääkkeet ja luontaistuotteet

Kaikkia oireita lievittäviä lääkkeitä (kuten lääkkeitä pahoinvointiin, kipuun, närästykseen, ummetukseen ja ripuliin) saa ja tulee käyttää.

Luontaistuotteita ei pidä käyttää rintasyöpähoitojen aikana. Useat solunsalpaajat poistuvat elimistöstä maksan kautta.  Luontaistuotteet lisäävät maksan rasitusta sekä saattavat aiheuttaa yhteisvaikutuksia solunsalpaajien kanssa, vaikuttamalla niiden tehoon tai sivuvaikutuksiin. Potilaan tulee kertoa lääkärille kaikista käyttämistään lääkkeistä.

Ongelmatilanteissa

Ongelmatilanteissa hoitajan tavoittaa päiväsairaalasta arkisin virka-aikana kello 8-15. Ilta- ja yöaikaan sekä viikonloppuisin voi neuvoa kysyä syöpätautien osastolta.

Hoitokeskuksen yhteystiedot

Syöpätautien ja verisairauksien sairaansijat