Neurofysiologiset tutkimukset:
Aktigrafia

Tutkimuksen tarkoitus

Aktigrafi on laite, jota käytetään vuorokausirytmin häiriöiden ja uni-valve-käyttäytymisen selvittelyyn. Ranteeseen asetettu laite mittaa liikeaktiivisuutta ja laitteeseen kohdistuvan valon määrää.

Tutkimukseen valmistautuminen

Tutkimusjakso suoritetaan tavanomaisen vuorokausirytmin aikana. Ei esimerkiksi lomamatkan aikana.

Tutkimusjakson aikana saa syödä ja juoda normaalisti. Lääkkeet voi ottaa tavalliseen tapaan, ellei lääkärin kanssa ole toisin sovittu.

Tutkimuksen kulku

Laite käynnistetään tutkimusyksikössä, mutta tutkimusjakso toteutetaan kotioloissa.

Laitetta pidetään vuorokauden ympäri ranteessa, rannekellon tavoin, sovitun tutkimusjakson ajan.

Unipäiväkirjaa täytetään ohjeiden mukaan koko tutkimusjakson ajan. Tutkimusjakson aikana täytetään myös esitietolomake, jolla selvitellään unihäiriöiden mahdollisuutta. Unipäiväkirjan ja esitietolomakkeen saat tutkimuksen aloituksen yhteydessä.

Laite ei saa kastua eikä kolhiintua, joten se tulee ottaa pois ranteesta esim. tiskatessa, suihkuun, saunaan tai uimaan mennessä tai tehdessä jotain sellaista, missä laite voi jäädä puristuksiin tai saada kovia iskuja. Erityistä huomiota tulee kiinnittää siihen, että muistaa laittaa laitteen takaisin ranteeseen.

Tutkimuksen kesto

Tutkimuksen aloitus kestää tavallisesti 30 minuuttia.

Tutkimusjakson kesto on yleensä 1-3 viikkoa, pituus määräytyy lähetetietojen mukaan. Saat tietää tutkimusjakson pituuden tutkimuksen aloituksen yhteydessä.

Laitteen palautus sovitaan erikseen tutkimuksen aloituksen yhteydessä.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimusyksiköstä ei kirjoiteta sairaslomia. Tutkimuksen aloituksen ja laitteen palautuksen yhteydessä saat pyytäessäsi käynti- ja/tai matkakorvaustodistuksen.

Aktigrafia -tuloksista tehdään jatkoanalyysin jälkeen kirjallinen lausunto tutkimuksen tilanneelle lääkärille, joka arvioi ja kertoo sinulle, mitä tulokset merkitsevät oireidesi tai sairautesi kannalta. Voit halutessasi saada itsellesi kopion lausunnosta ja tutkimustuloksista tutkimuksen tilanneen yksikön kautta.

Tutkimuspaikka

Kliininen neurofysiologia, 1.kerros, Keski-Suomen Sairaala Nova. Sisäänkäynti 2.

Ilmoittaudu tutkimukseen viimeistään 15 minuuttia ennen tutkimusaikaa 1.kerroksessa L-lohkon itseilmoittautumisautomaatilla.

Jos on kysyttävää tai tulee äkillinen este, ota yhteyttä ma-to klo 7-15 ja pe 7-13 puh. 014 269 1632.