Tietokonetomografia (TT) varjoaineella

Esivalmistelut

Käytössä olevat lääkkeet voit ottaa normaalisti, mutta mikäli käytät suun kautta otettavaa metforminia sisältävää
diabeteslääkettä, esimerkiksi Diformin Retard, Diformin, Eucreas, Glucophage, Janumet, Jentadueto, Komboglyze, Metforem, Metformin, Oramet, Segrulomet, Synjardy, Velmetia, Vipdomet ja Xigduo,on lääkitys pidettävä tauolla 2 vrk ennen ja 2 vrk jälkeen varjoainekuvauksen sekä kuvauspäivänä. Tästä lyhyestä tauosta ei ole haittaa.

Verikokeessa tulisi käydä noin viikkoa ennen tutkimusta.

Yleistä

Tietokonetomografia (TT) eli viipalekuvaus on tutkimus, jossa röntgensäteiden avulla otetaan poikkileikekuvia tutkittavalta alueelta. Tutkimus suoritetaan makuuasennossa. Kuvauslaitteessa on iso aukko (noin 80cm), joka on avoin molemmista päistä. Tutkimuksen aikana tulee olla liikkumatta ja noudattaa kovaäänisen kautta tulevia ohjeita. Henkilökunnalla on koko ajan näkö-, kuulo- ja puheyhteys kuvaushuoneeseen viereisestä huoneesta. Kuvausaika on yleensä lyhyt, mutta esivalmisteluineen käynti sädehoidon annossuunnittelukuvauksessa kestää noin yhden (1) tunnin.

Varjoaine

Tutkimuksessa käytetään laskimoon annettavaa jodipitoista varjoainetta, jonka antamista varten laitetaan käsivarren laskimoon muovikanyyli. Varjoaine voi aiheuttaa hetkellistä lämmöntunnetta ja metallista makua suuhun. Varjoaine erittyy munuaisten kautta virtsaan, runsas nesteiden nauttiminen tutkimuksen jälkeen nopeuttaa varjoaineen poistumista elimistöstä. Jodivarjoaineyliherkkyydestä tulee ilmoittaa sädehoitoyksikköön ennen tutkimusta.

Muuta huomioitavaa

Mikäli annettu aika ei sovi, olet yliherkkä jodivarjoaineelle tai mikäli haluat kysyä jotain tutkimukseen liittyvää, voit ottaa yhteyttä sädehoitoyksikköön

puh. 014-269 3538 ma-pe klo 8.00 – 14.00.