Astmalääkkeet ja suu     

Astman lääkehoitoon sisältyy tekijöitä, jotka saattavat aiheuttaa erityisongelmia hampaiden, ikenien ja suun limakalvojen terveydelle. Useiden hengitettävien lääkkeiden sivuvaikutuksena voi olla syljen erityksen väheneminen. Vähentynyt syljen eritys lisää merkittävästi hampaiden reikiintymisriskiä ja voi aiheuttaa kuivan suun tunnetta.

Hengitettävät astmalääkkeet (kortikosteroidit) lisäävät hampaiden reikiintymisriskiä. Siksi on tärkeää ottaa lääkkeet aina oikealla tavalla. 

Poista hampaiden pinnalla oleva plakkipeite harjaamalla hampaat fluorihammastahnalla 10-30 min ennen lääkkeen ottoa. Sylje hammastahna suusta, älä huuhdo vedellä. Fluoria saa jäädä sylkeen suojaamaan hammaskiillettä.

Ota hengitettävä lääke oikealla tekniikalla ja ohjeen mukaisella annostelulla.

Huuhdo suu ja nielu huolellisesti vedellä.

Sylkäise lääkejäämät ja huuhteluvesi pois.

Ota suuhun ksylitolipurukumi tai -pastilli. Ksylitoli lisää syljen eritystä, poistaa bakteeripeitteitä ja hidastaa uusien peitteiden kasvua.

Mikäli harjaus ei ole mahdollista, huuhtele suu ja nielu sekä ota ksylitolipurukumi tai -pastillit hetki ennen lääkkeen ottoa.

Seuraaviin asioihin on hyvä kiinnittää myös huomiota

Noudata säännöllistä ruokailurytmiä ja vältä napostelua ruokailujen välillä.

Juo aterioiden välillä vain vettä.

Kuivan suun kostuttamiseen voit tarvittaessa käyttää suun kostutustuotteita, ruokaöljyä tai pureskeltavia/imeskeltäviä ksylitolituotteita.