Zyclara - aurinkokeratoosin voidehoito (imikimodi)

Aurinkokeratoosi on ihon okasolusyövän varhainen esiaste, mikä aiheutuu pääasiassa pitkäaikaisesta, koko elämän aikana saadusta aurinkoaltistuksesta.

Voidehoidon tarkoituksena on aikaansaada iholle paikallinen tulehdusreaktio, joka syntyy voiteen sisältämän vaikuttavan aineen aiheuttamasta immunologisesta reaktiosta. Näin oma immuunijärjestelmä aktivoituu torjumaan ja hävittämään aktiinikeratoosia.

 

Zyclara hoidon annostus ja antotapa

Zyclara-hoito tehdään kerran vuorokaudessa kahden viikon ajan, jonka jälkeen pidetään kahden viikon tauko. Tauon jälkeen tehdään toinen kahden viikon hoitojakso (yhteensä 6 viikkoa). 

Zyclara-emulsiovoidetta levitetään hoidettavalle ihoalueelle ennen nukkumaanmenoa ja   annetaan vaikuttaa noin 8 tuntia. Pese kädet saippualla huolellisesti voiteen levittämisen jälkeen. Aamulla voide pestään pois hoidettavalta alueelta miedolla saippualla ja vedellä.

 Voidetta levitetään laajasti ohut kerros koko kaljuuntuneelle päänahalle, kasvoille tai muualle iholle, mihin hoito on määrätty. Emulsiovoide hierotaan ihoon niin, että sitä ei enää näy. Varo voiteen joutumista silmiin, huulille ja sieraimiin. Hoidettavalle alueelle ei saa laittaa sidoksia, eikä sitä saa muutenkaan peittää. Kädet on pestävä huolellisesti ennen voiteen levitystä ja voiteen levityksen jälkeen.

Yhtä hoitokertaa kohti käytetään enintään kaksi annospussia. Osittain käytetyt annospussit on hävitettävä, eikä niitä saa säästää seuraavaa voiteen levityskertaa varten.

Hoidon aikana (muulloin kun voiteen vaikutusaikana) hoidettavaa aluetta voi pestä vedellä ja sille saa levittää kevyttä koteusvoidetta. Meikkivoiteiden käyttöä ihon rikkoutuessa ei kuitenkaan suositella. Aurinkoa tulee välttää. Voidehoidon aikana ei tarvitse rajoittaa normaalia elämää. Saunominen ja urheilu ovat sallittuja.

 

Huomioitavaa

Voidehoidon aikana iho rikkoutuu ja rupeutuu. Ruvet voivat olla väriltään hyvinkin tummia ja iho ympärillä ärhäkän punoittavaa. Tämä kuuluu asiaan ja on toivottava reaktio. Hoidettavan alueen ulkopuolelle, jopa useiden senttimetrien päähän, voi ilmaantua ihorikkoja ja punoittelua. Tästä ei tarvitse olla huolissaan, sillä voide tuo esille laajemmallakin alueella olevat aktiinikeratoosit ja hoitaa ne.

Yksilölliset erot voiteiden aiheuttamista reaktioista vaihtelevat suuresti. Niihin vaikuttavat potilaan ihotyyppi, hoidettavan alueen laajuus sekä aktiinikeratoosien määrä ja paksuus. Mikäli voidehoidon aikana ilmaantuu pahoinvointia, kuumetta tai poikkeuksellisen voimakasta paikallista kipua, tulee hoito keskeyttää ja olla yhteydessä poliklinikkaamme. Voiteella hoidetut alueet paranevat arpia jättämättä yleensä 1-2 viikon kuluteesa hoidon päättymisestä.

 

Väliin jääneet annokset

Jos koet hoidon aiheuttavan liiallista tukaluutta tai koet paikallisen ihoreaktion liian voimakkaaksi, voit keskeyttää hoidon muutaman päivän ajaksi. Jos annos jää jostain syystä väliin, pitää odottaa seuraavaan iltaan ja tehdä hoito vasta silloin. Tämän jälkeen jatketaan normaalin aikataulun mukaisesti. Kumpaakaan kahden viikon pituista hoitojaksoa ei saa pidentää väliin jääneiden annosten vuoksi.

 

ANNOSTUSOHJE:

Zyclara 3,75% emulsiovoide  (imikimodi): Kerran päivässä kahden viikon ajan, jonka jälkeen 2 viikon tauko. Sitten uusi kahden viikon hoitojakso.

Mikäli voidehoidon aikana tulee kysyttävää tai ongelmia, soita

Ihotautien poliklinikalle p. 014 269 2342