Avoleikkauksena tehty keuhkoleikkaus

 

Sairauden hoitamiseksi on päädytty keuhkoleikkaukseen, joka suoritetaan avoleikkauksena. Toimenpide tehdään nukutuksessa ja leikkaus tehdään kyljen alueelle tehtävän haavan kautta. Vointiasi tarkkaillaan leikkauksen jälkeen ensin heräämössä, josta sinut siirretään jatkohoitoon osastolle, vointisi salliessa.

Hoito osastolla

Ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä päivänä saat syödä normaalisti ja sinut avustetaan vuoteesta ylös sekä vointisi mukaan myös kävelemään. Fysioterapeutti ohjaa sinulle keuhkojen ja hengityksen toimintaa tehostavia harjoituksia, joita teet itsenäisesti tai avustettuna useita kertoja päivässä. Leikkaavan lääkärin tapaat osastolla, jolloin voit esittää hänelle kysymyksiä leikkauksesta ja toipumiseen liittyvistä asioista.

Leikkauksen jälkeen rintaonteloon jää tilapäisesti laskuputki eli pleuradreeni, joka poistaa ylimääräisen ilman sekä eritteen leikkausalueelta. Dreeni on yhdistettynä imulaitteeseen. Dreeni poistetaan, kun ilmavuoto on loppunut ja eritys vähentynyt.

Leikkausalueella voi esiintyä kipua. Eri kivunhoitomenetelmiä on useita, joista lääkäri valitsee sinulle sopivimman. Kivunhoidon tarkoituksena on lievittää kipua siten, että pystyt hengittämään ja liikkumaan.

Kotona

Keskimääräinen hoitoaika sairaalassa on 4-10 vuorokautta. Kotiin pääset lähtemään, kun selviydyt itsenäisesti tai avustettuna päivittäisistä toiminnoista. Kivun tulee pysyä hallinnassa kotona käytettävissä olevien lääkkeiden avulla. Tarvittaessa kuntoutuminen jatkuu terveyskeskuksen vuodeosastolla.

Kotiutumisen jälkeen toteutettu hyvä kivunhoito nopeuttaa paranemista. Säännöllistä kipulääkkeen käyttöä suositellaan ainakin ensimmäisen viikon ajan.

Sairasloma leikkauksen jälkeen on noin 6-8 viikkoa. Toipumisaikana on hyvä välttää 1-2kg painavampien taakkojen nostelua 4-6 viikon ajan. Lopullinen toipuminen on yksilöllistä ja saattaa kestää viikkoja. Fysioterapeutti antaa sinulle kotona noudatettavat yksilölliset kuntoutusohjeet.

Dreenin poiston jälkeen asetetut sidokset voit poistaa kahden vuorokauden kuluttua dreenin poistosta. Dreeniaukolta saattaa vuotaa kudoseritettä muutaman päivän ajan. Vaatteiden suojaamiseksi voi dreeniaukolle laittaa päivittäin vaihdettavia sidetaitoksia, joita voit ostaa apteekista.

Jos kahden viikon kuluessa leikkauksesta ilmaantuu aiemmasta poikkeavaa hengenahdistusta tai jatkuvaa yskän ärsytystä, ole virka-aikana yhteydessä osastolle 15 ja virka-ajan ulkopuolella päivystykseen.

Jatkohoito

Jälkitarkastusaika on noin 4 viikon kuluttua leikkauksesta. Tällöin otetaan keuhkojen röntgenkuva. Jälkitarkastuksen yhteydessä kuulet leikkauksessa mahdollisesti otettujen koepalojen tulokset sekä jatkohoitosuunnitelman.

 

Mihin voit tarvittaessa ottaa yhteyttä?

  • Virka-aikana Novaan operatiivinen osasto puh. (014) 269 1015
  • Virka-ajan ulkopuolella päivystykseen puh. 116 117