Cystofix eli ihon läpi asetetun virtsarakkokatetrin hoito-ohje

Katetrilla varmistetaan virtsan esteetön kulku ulos virtsarakosta. Tämä hoito voi olla väliaikainen tai pysyvä. Katetri pysyy rakossa nestepallon avulla ja se on hyvä kiinnittää myös vatsan ihoon teipillä. Katetri vaihdetaan terveyskeskuksessa noin kuuden kuukauden välein tai tarvittaessa aikaisemmin. Virtsapussit ja sidostarpeet saat terveyskeskuksen hoitotarvikejakelusta.

Syö normaalisti ja juo 1,5 - 2 litraa nesteitä päivässä ellei sinulla ole muun sairauden takia nesterajoitusta. Runsaalla nesteiden nauttimisella ehkäistään tulehduksia ja katetri pysyy paremmin auki. Katetri ei estä liikkumista ja ulkoilua.

 undefined                                                                                                                                                             

Puhtaus

Tulehdusten välttämiseksi pese kädet huolella ennen ja jälkeen katetrin sekä pussin käsittelyn. Älä koske keräyspussin letkun tai rakosta tulevan katetrin kärkiin, jotta nämä pysyisivät puhtaana.

Huolehdi ettei virtsapussin letku taitu tai joudu mutkalle ja tyhjennä pussi riittävän usein.Vaihda virtsankeräyspussi ja korkki uuteen noin viikon välein.

Puhdista ja tarkasta katetrin juuri ja iho suihkussa käynnin yhteydessä. Katetrin juuri ei tarvitse sidosta, ellei se eritä. Saunassa voit käydä, mutta vältä ammekylpyjä ja uimista. Saunassa voit suojata alavatsaa pyyhkeellä.               

Jos hoitava lääkäri on antanut sinulle ohjeen yrittää virtsata normaalisti virtsaputken kautta, voit sulkea katetrin siihen tarkoitetulla korkilla. Poista virtsankeräyspussi ja laita korkki katetrin päähän puhtautta noudattaen. Kun tunnet virtsaustarpeen, virtsaa normaalisti. Virtsauksen tai sen yrityksen jälkeen yhdistä katetri virtsankeräyspussiin.

 

Ota yhteys terveyskeskukseen

1. Virtsaa ei tule keräyspussiin, on alavatsakipuja tai virtsaamisen tarve (katetri voi olla tukossa)

2. Virtsa muuttuu pahanhajuiseksi (merkki tulehduksesta)

3. Virtsa muuttuu veriseksi

4. Sinulla on kuumetta, alavatsa- tai selkäkipuja

5. Katetri irtoaa tai menee poikki

 

Urologian poliklinkikka puhelin:(014) 269 1426, klo 9 - 11 ja 12 - 14.