DIEP/TMG rintarekonstruktio kotihoito-ohje

 

Sinulle on tehty uusiorinta, joka on muotoiltu alavatsalta tai reidestä otetusta kudoksesta.

 

Haava-alueet saa suihkuttaa päivittäin puhtaalla vedellä. Vahvoja pesuaineita on syytä välttää. Arvesta voi alkuvaiheessa työntyä vaaleita lankoja, jotka voi huoletta katkoa. Langat sulavat ja poistuvat itsestäänkin muutamassa kuukaudessa. Paranemassa olevia arpia voi voidella tavallisilla hajustamattomilla perusvoiteilla. Saunominen on kiellettyä noin kuukauden ajan. Kun aloitat saunomisen, vältä kuumia löylyjä ja suojaa rinta pyyheliinalla, koska leikattu rinta on tunnoton. Uimista suositellaan vasta, kun haavat ovat täysin umpeutuneet ja parantuneet.

 

Haavojen paraneminen on yksilöllistä. Haavaan jää aina arpi haavan umpeutumisen jälkeen. Parantuneita haavoja voi rasvata perusvoiteella kevyesti hieroen. Vältä suoranaista auringonottoa arpiin ja rintoihin. Tunnoton rinta voi palaa auringossa huomaamattasi.

 

Rintojen lopullista muotoa voi arvioida vasta noin puolen vuoden kuluttua leikkauksesta. Uudelleen rakennetussa rinnassa ja haavoissa esiintyvä tunnottomuus on normaalia. Myös rinnan turvotus samoin kuin mustelmat rinnan alueella ja ympäristössä sekä vatsalla/reidessä ovat yleisiä leikkauksen jälkeisiä ilmiöitä.

 

Kielekkeen ottokohta saattaa tuntua kiristävältä ja aralta. Haavoilla voi ensimmäisinä viikkoina tuntua kirvelyä ja pistelyn tuntua sekä kosketusarkuutta. Oireet häviävät vähitellen yleensä noin 2 - 3 viikon kuluessa. Kudosnestettä saattaa kertyä vatsalle/reiteen lihaksen ottokohtaan haavadreenin (laskuputken) poiston jälkeen. Nestekertymä ilmenee turvotuksena, kiristyksen tunteena tai kipuna leikatun alueen seudussa.

 

Rintaliivejä tulee pitää yötä päivää noin neljän viikon ajan. Osastolta annettujen rintaliivien sijasta voit käyttää myös muita samalla tavoin rintaa tukevia liivejä. Rintojen muotoutuminen lopulliseen muotoonsa kestää noin puoli vuotta, minkä ajan on hyvä käyttää rintoja tukevia liivejä. Vatsan tukiliiviä/painehousuja on hyvä käyttää tukemaan vatsan/reiden kielekkeen ottokohtaa ja estämään kipua noin kuukauden ajan liikkeellä ollessa. Vatsaliiviä/ painehousuja käytetään myös nukkuessa, mutta nämä voivat olla löysemmällä yön aikana. Vatsalla/reidessä tuntuva kireys ja painontunne helpottuvat vähitellen paranemisen myötä.

 

Raskaita nostoja ja ponnistuksia tulee välttää kuusi viikkoa leikkauksen jälkeen, jonka jälkeen voit aloittaa vatsalihasharjoitukset. Punttisaliharjoittelua sekä rasittavaa voimistelua tulee välttää kahdeksan viikkoa.

 

Nuku enimmäkseen selällään tai leikkaamattoman rinnan puoleisella kyljellä, ensimmäisen kuukauden ajan, jottei leikattuun rintaan kohdistu painetta.