(ESD- toimenpide) PAKSUSUOLEN TÄHYSTYS ELI KOLONOSKOPIA COLONSTERIL-TYHJENNYSOHJE (TÄHYSTYS AAMUPÄIVÄLLÄ)

Paksusuolen tähystys tarkoittaa koko paksusuolen tutkimista umpisuoleen tai ohutsuolen loppuosaan asti. Tähystin on taipuisa putki, jonka kautta voidaan ottaa limakalvonäytteitä tai tehdä toimenpiteitä. Varaudu jäämään sairaalaan yhdeksi yöksi. Tähystyksen yhteydessä annettavan lääkityksen vuoksi autolla ajo on tähystyspäivänä kielletty.

On tärkeää, että suoli on hyvin tyhjentynyt, jotta se pystytään luotettavasti tutkimaan.

Valmistautuminen paksunsuolen tähystykseen

Osta apteekista Colonsteril-tyhjennysaineet (6 raepurkkia). Jos sinulla on jo olemassa tulehduksellisen suolistosairauden diagnoosi, saat tyhjennysaineet A-lohkon 3. kerroksesta Toimenpideyksikön palvelupisteestä arkisin klo 7:30-14:30 (Sisäänkäynti Nova 1, G-hissillä 3. kerros).

Viikon ajan ennen tutkimusta

Älä syö marjoja tai hedelmiä, joissa on pieniä siemeniä (esim. lakka, viinirypäle, vadelma, mansikka, kiivi), eikä kokojyväleipää, koska siemenet tukkivat tähystimen.Jos sinulla on käytössä rautalääkitys, se on keskeytettävä.Sinun on syytä keventää ruokavaliotasi useamman päivän ajan ennen tyhjennystä. Tuolloin tyhjennys voi olla helpompi. (Katso ruokailuohje Colonsteril-tyhjennysaineen pakkauksesta.)

Tutkimusta edeltävänä päivänä

Voit syödä vain nestemäistä ruokaa (esim. velliä, lihalientä, viiliä, mehua) tai apteekista ostettavia lisäravinnejuomia.Juo illalla Colonsteril-tyhjennysnestettä (ohje pakkauksessa) 4-6 litraa (noin litra tunnissa), kunnes suolesta tuleva neste on kellertävää, kirkasta ja hajutonta. Liikkuminen auttaa suolen tyhjentymistä. Peräaukon ärtynyttä ihoa voit hoitaa suihkuttamalla ja rasvaamalla. Tyhjennysnesteen juomisen jälkeen pitää juoda muita nesteitä (esim. vettä, mehua, kahvia, lihalientä), sillä tyhjennysneste ei imeydy suolesta, se vain puhdistaa sen.

Tutkimuspäivänä

Juo aamulla vielä noin ½ litraa Colonsteril-tyhjennysnestettä, jos se on mahdollista, sillä yön aikana ohutsuolesta tulee vielä suolensisältöä paksusuoleen. Juo lisäksi esim. kahvia, teetä ja keltaista mehua, mutta kiinteää ruokaa et saa syödä.

Muuta huomioitavaa Jos sinulla on säännöllisesti käytettäviä lääkkeitä, ota ne myös tutkimuspäivänä. Jos sinulla on sokeritautilääkitys, veren hyytymistä estävä lääkitys tai jos sinulla on kysyttävää tähystyksestä, ota yhteys Kirurgian poliklinikalle arkisin klo 9-11 ja 12-15 puh. 014 269 1424, viimeistään viikko ennen tutkimuspäivää.