Kivesten hormonia tuottavan osan poistoleikkaus eli orchiectomia

 

Levinneen eturauhassyövän keskeinen hoitomenetelmä on mieshormonin (testosteronin) tuotannon ehkäiseminen. Tähän tavoitteeseen päästään esimerkiksi poistamalla kiveksistä testosteronihormonia tuottava osa. Kivesten hormonituotannon loppuminen pienentää eturauhasta, parantaa virtsakulkua ja pysäyttää syövän etenemisen. Leikkaus ei kuitenkaan paranna itse sairautta. 

Leikkaus tehdään yleensä selkäpuudutuksessa, joskus myös paikallispuudutuksessa. Sairaalahoito kestää noin 1 - 2 vuorokautta.

 

Leikkaushoidon sivuvaikutukset

Hormonituotannon vähentyessä myös seksuaalinen halukkuus ja erektiokyky heikentyvät. Tarvittaessa erektiokyvyn parantamiseksi käytetään lääkitystä. Keskustelkaa asiasta lääkärin tai hoitohenkilökunnan kanssa. Leikkauksen yleinen sivuvaikutus on ns. kuumat aallot ja hikoilu. Lievää rintarauhasten turvotusta ja kipeytymistä voi myös esiintyä.

Testosteronin vähentymiseen elimistössä liittyy luuston haurastumisen riski. Huolehtikaa kalsiumin ja D-vitamiinin saannista. Kalsiumia saa mm. maitotuotteista ja D-vitamiinia mm. kalasta sekä auringosta. Suosittelemme kuitenkin säännölliseen käyttöön apteekista ilman reseptiä saatavaa kalsium + D-vitamiinivalmistetta.

 

Haavan hoito

Leikkaushaava tulee kivespussiin. Haavan ompeleet sulavat itsestään noin 1 - 2 viikon kuluessa, joten niitä ei tarvitse poistaa. Haavaa voi suihkuttaa jo vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Päivittäinen suihkutus nopeuttaa haavan paranemista. Haavan suojana ei tarvitse pitää sidoksia. Kivespussit voivat aluksi olla verenpurkaumien vuoksi turvoksissa. Käyttäkää tällöin kivespussia tukevia alushousuja.

Mikäli haava-alueella esiintyy turvotusta, kuumotusta, punoitusta tai kivespussi muuttuu kovaksi, ottakaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai Keskussairaalan päivystyksen puhelinneuvontaan 116 117