Nenään tai poskionteloihin kohdistuvan leikkauksen jälkeen tampoonin poisto

Nenäpolyyppileikkauksessa (polypectomia) poistetaan tukkoisuutta aiheuttavat limakalvopullistumat, joiden kasvu liittyy usein krooniseen limakalvotulehdukseen tai allergiaan.

Nenän sivuonteloiden tähystysleikkauksessa (fess) poistetaan poskionteloiden ilmastoitumista ja eritteiden tyhjenemistä haittaavia rakenteita, sekä kroonisia tulehdusmuutoksia. Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa.

 

□ Sinulle on asetettu sieraimiin tamponit, jotka sulavat itsestään

 

□ Sinulle on asetettu sieraimiin tamponit, ne poistetaan seuraavan aamupäivän aikana.

Tamponin poisto tehdään seuraavalla tavalla:

– järjestä rauhallinen istumapaikka

– pese kätesi

– varaa riittävästi talouspaperia tai pyyhkeitä

– suojaa vaatteesi

– vedä naruista tamponi ulos hitaalla ja päättäväisellä vedolla

Lähes aina tamponin poiston jälkeen nenästä tulee pieni määrä verta, joka lakkaa itsestään noin 15 minuutin kuluttua. Tarvittaessa voit puristaa sieraimista samanaikaisesti. Vuodon jatkuessa purista noin 10 minuuttia ja käytä kylmähaudetta. Kylmähauteena voidaan käyttää pakastemarjapussia.

Jos verenvuoto jatkuu tai on hyvin voimakasta, ota yhteyttä operatiivisille sairaansijoille p. 014 269 1015.

Tarvittaessa saat kontrolliajan noin 1 - 2 kuukauden päähän. Kutsu tulee postitse.

Kivun oikea hoito edistää leikkauksesta toipumista

Leikkaushaavassa on leikkauksen jälkeen aina kipua. Kipu on voimakkaimmillaan 2-3 ensimmäisen vuorokauden aikana, jolloin kipulääkitystä suositellaan otettavaksi säännöllisesti annettujen kotihoito-ohjeiden mukaisesti. Sen jälkeen annostusta voi vähentää tarpeen mukaan.

Lääke tehoaa paremmin, kun se otetaan ennen kuin kipu yltyy voimakkaaksi. Hoidoksi riittää yleensä tavallinen särkylääke (Ketorin®, Burana® tai jos olette näille allerginen, Panadol® tai Para-Tabs®).

Jatkohoito

Leikkauksen jälkeen nenä on usein tukkoinen turvotuksen vuoksi. Ensimmäisen viikon ajan voit suihkuttaa nenän limakalvoja supistavilla lääkkeillä (esimerkiksi Nasolin®) tukkoisuuden helpottamiseksi.

Karstojen irrottamiseksi nenää on hyvää kostuttaa useita kertoja päivässä keittosuolasuihkeella (esimerkiksi Humidose®, Physiomer®) noin 2-3 viikon ajan.

Sairasloman aikana on syytä välttää voimakasta niistämistä, voimakkaita ponnisteluja ja saunomista.

Jos kotona ilmenee voimakasta särkyä, lämpöilyä, pahanhajusta eritettä nenästä tai runsasta verenvuotoa, ota yhteys omaan terveyskeskukseen tai operatiivisille sairaansijoille p. 014 269 1015.

Hoitava lääkäri __________________________      

Omahoitaja _________________________