Nenään tai poskionteloihin kohdistuva leikkaus

 

Nenäpolyyppileikkauksessa (=polypektomia) poistetaan tukkoisuutta aiheuttavat limakalvopullistumat, joiden kasvu liittyy usein krooniseen limakalvotulehdukseen ja allergiaan.

Nenän sivuonteloiden tähystysleikkauksessa (=infundibulotomia, FESS) poistetaan kroonisia tulehdusmuutoksia ja poskionteloiden ilmastoitumista ja eritteiden tyhjentymistä haittaavia esteitä.

Leikkaus tehdään sierainaukon kautta yleensä paikallispuudutuksessa. Verenvuodon ehkäisemiseksi nenään laitetaan tarvittaessa joko itsestäänsulava tai poistettava tamponaatio. Poistettavat tampoonit vedetään nenästä ulos leikkausta seuraavana päivänä. Tamponaatio lisää limaneritystä nenästä ja pieni verenvuoto on mahdollista. Mahdollinen sinisyys ja turvotus häviävät 1-2 viikossa. Särkyä voi olla muutama viikko.

Leikkauksen jälkeen nenä on usein tukkoinen turvotuksen vuoksi. Ensimmäisen viikon ajan nenään voit suihkuttaa limakalvoja supistavia lääkkeitä (esim. Nasolin®) tukkoisuuden helpottamiseksi.

Karstojen irrottamiseksi nenää on hyvä kostuttaa useita kertoja päivässä keittosuolaliuoksella (esim. Humidose®) tai seesamöljysuihkeella (Nozoil®) noin kahden viikon ajan. Nenähuuhtelukannun käytön jälkeen/nenäkostutuksen jälkeen nenää on hyvä kevyesti niistellä. Keittosuolaliuoksen voit valmistaa myös itse kiehauttamalla puoli litraa vettä ja teelusikallisen ruokasuolaa.

Sairausloman pituus polyyppileikkauksessa on n.1-2 viikkoa ja FESS leikkauksessa n. 2 viikkoa. Tämän aikana on syytä välttää urheilua, voimakkaita ponnisteluja ja kuumaa saunan löylyä.

Jos kotona ilmenee voimakasta särkyä, lämpö yli 38, pahanhajuista eritettä nenästä tai runsasta verenvuotoa, pahenevaa tukkoisuutta. Ota yhteyttä omaan terveyskeskukseen, korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalle arkisin klo 9-15 p. 014 269 5766, iltaisin ja viikonloppuisin osastolle 15 p. 014 269 1015. Ensiapu verenvuotoon: etukumara asento, astia leuan alle, anna valua – sylje ulos, älä niele.