Nenän sivuonteloiden pallolaajennus

 

Leikkauksen jälkeen nenän limakalvo voi turvota ja verestää, myöhemmin nenään ja nieluun voi kertyä verihyytymiä ja karstoja. Nenän voimakasta niistämistä on vältettävä 2-3 vuorokautta. Myös aivastamista nenän kautta tulee välttää.

Viileää ravintoa voi ottaa jo 1-2 tunnin kuluttua toimenpiteen jälkeen, mutta toimenpidepäivänä tulee välttää kuumaa ruokaa.

Tukkoisuutta ja arkuutta voi olla viikon ajan. Tukkoisuutta ja karstoittumista voit lievittää nenää kostuttavalla suihkeella tai tipoilla (Humidose-sumute®/keittosuolatipat tai A-vita -nenätipat®), joita saat apteekista ilman reseptiä. Nenää voi avata myös supistavilla suihkeilla (Otrivin® tai Nasolin®).

Kipulääkettä tulee ottaa säännöllisesti 2-3 päivän ajan, sen jälkeen tarpeen mukaan.

Sairausloma on yleensä noin 3-5 päivää, jonka ajan kova fyysinen rasitus ja ponnistelu ovat kiellettyjä. Saunomista ja kuumaa suihkua tulee myös välttää.

Toimenpiteen jälkeen on tavallista, että nenä tihkuttaa verta muutaman päivän ajan. Vuoto on liiallista, jos nenä vuotaa tasaisesti yli 30 minuuttia.

 

Ota yhteyttä, jos

- nenästä vuotaa runsaasti verta

- haava-alueella on kovaa särkyä

- sinulla on kuumetta yli 38 astetta vuorokauden ajan

arkisin klo 9-15 korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalle p. 014 269 5766 tai operatiiviselle osastolle p. 014 269 1015