Nenän väliseinäleikkaus

 

Nenän väliseinäleikkaus (=septoplastia) tehdään sierainaukon kautta paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa.             

Nenään laitetaan leikkauksen yhteydessä ohuet ns. silastic-levyt väliseinän tueksi ja joskus lisäksi tamponaatio. Tamponit poistetaan ennen sairaalasta lähtöä ja levyt 1-2 viikon kuluttua. Joissakin tapauksissa voidaan kirjoittaa antibioottikuuri 1-2 viikoksi silastic-levyjen vuoksi.

Leikkauksen jälkeen nenä on usein tukkoinen ja limaneritys on lisääntynyt. Tukkoisuuden helpottamiseksi voit suihkuttaa nenään limakalvoja supistavia lääkkeitä (esim. Nasolin®) viikon ajan. Karstojen irrottamiseksi nenää on hyvä huuhdella useita kertoja päivässä keittosuolaliuoksella (esim. Humidose®) tai seesamöljysuihkeella (Nozoil®). Nenää voi tyhjentää varovaisesti niistämällä. Pientä kipua voi olla 2 viikon ajan.

Sairasloman pituus on n. 2 viikkoa ja sen aikana on syytä välttää urheilua, voimakkaita ponnisteluja ja kuumaa saunan löylyä.

Jos kotona ilmenee voimakasta särkyä, lämpöilyä, pahanhajuista eritettä nenästä, runsasta verenvuoto ( ei lakkaa istuessa 10-15 minuutissa) tai nenän turvotusta, ota yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai korva-, nenä- ja kurkkutautien yksikköön:

arkisin: klo 9-15 korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalle p. 014 269 5766

ilta- ja yöaikaan sekä viikonloppuisin operatiiviselle osastolle p. 014 269 1015

 

Ensiapu verenvuotoon: etukumara asento, astia leuan alle, anna valua – sylje ulos, älä niele.