Nenän virtausmittaukset (rinometriat)

 

Tutkimuksen tarkoitus

Rinometristen mittausten (akustinen rinometria ja rinomanometria) tarkoituksena on antaa tietoa nenän toiminnasta. Nenän tukkoisuus voi johtua esimerkiksi nenän väliseinän vinoudesta tai limakalvojen turpeudesta. Mittauksilla saadaan tietoa nenän tilavuudesta, ahtaiden kohtien sijainnista ja limakalvojen supistamisen vaikutuksesta nenän toimintaan. Näitä mittaustuloksia hyödynnetään suunniteltaessa nenän tukkoisuudesta kärsivän potilaan hoitoa.

 

Tutkimukseen valmistautuminen

Mikäli sinulla on käytössä antihistamiinivalmisteita (allergialääkkeet), nenän tukkoisuuteen käytettäviä tablettilääkkeitä (esim Aerinaze, Cirrus, Duact, Rinexin) tai nenään suihkutettavia lääkevalmisteita (nenäkortisonit, nenän limakalvoja supistavat suihkeet), jätä ne ottamatta vastaanottopäivänä.

 

Tutkimuksen kulku

Tutkimuksen aikana tutkittava hengittää kasvoille asetetun maskin kautta, ja tutkimuslaite mittaa ilman virtausta nenähengityksen aikana. Tutkimus suoritetaan kahdessa vaiheessa, ennen nenän supistamista supistavalla suihkeella sekä sen jälkeen. Tutkimus suoritetaan istuma-asennossa ja sen aikana voi normaalisti keskustella tutkimusta suorittavan hoitajan kanssa.

 

Tutkimuksen kesto

Tutkimus kestää noin 40 minuuttia ja on kivuton.

 

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimus ei vaadi jälkihoitoa, eikä rajoita autolla ajamista.

 

Tutkimuspaikka

Tutkimus suoritetaan Keski-Suomen keskussairaalan Korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalla keskussairaalan 2. kerroksessa. Ilmoittautukaa tutkimukseen Keskussairaalan ala-aulan ilmoittautumispisteessä 15 minuuttia ennen tutkimusaikaa. Mikäli sinulla on kysyttävää tai tulee äkillinen este, ota yhteys tutkimuspaikkaan, puh. 014- 269 5766 ma-pe klo 9-15.