Nielurisaleikkauksen jälkeen

Nielurisaleikkaus (=tonsillectomia) on aiheellinen toistuvien nielurisatulehdusten, kurkkupaiseen tai kookkaiden nielurisojen takia.

Nielurisat

Picture 1

Kivun hoito       

         

Leikkauksen jälkeen kurkku on kipeä noin kahden viikon ajan. Kipu voi tuntua myös korvissa ja hampaissa. Kipu on usein kovimmillaan muutama päivä leikkauksesta. Reseptillä määrättyä kipulääkettä tulee ottaa leikkauksen jälkeen säännöllisesti noin 10 vrk:tta ja sen jälkeen tarvittaessa. Ota kipulääke hyvissä ajoin (noin tunti) ennen ruokailua. Kylmät ruoat ja juomat helpottavat kipua.

Ravinto                       

Vältä aluksi kuumia ja karkeita ruokia ja juomia. Paranemisen edistämiseksi muista nauttia riittävästi nesteitä, aikuiset n. 2-2,5 litraa/vrk, lapset n. 1,5-2 litraa/vrk. Vältä alkoholia ja tupakkaa, ne voivat hidastaa paranemista.

Suun hoito                 

Leikkauksen jälkeen nieluun kehittyvät harmaat, pahanhajuiset peitteet, jotka häviävät paranemisen myötä. Hampaat voit pestä normaalisti.

Leikkauksen jälkeen limaneritys ja turvotus nielussa lisääntyvät ja kurkku voi tuntua tukkoiselta. Vältä turhaa kakistelua; limaisuuden tunnetta voit helpottaa nesteiden nauttimisella.

Sairausloma                

Sairausloma on 2 viikkoa. Kouluun/päivähoitoon voi mennä viikon kuluttua, mikäli vointi on hyvä. Koululiikunnasta pois 2 viikkoa. Leikattu lapsi tarvitsee aikuisen valvontaa viikon ajan. Alle 7-vuotiaan lapsen sairaalahoidon ajalle voi hakea Kelan erityishoitorahaa (D-todistus), mutta kotihoidon osalle ei ole saatavissa sairauspäivä- tai erityishoitorahaa.

Jälkiverenvuoto        

Jälkiverenvuotoa voi esiintyä, yleensä peitteiden irtoamisvaiheessa ensimmäisen viikon aikana leikkauksesta. Vuodon ehkäisemiseksi on tärkeää noudattaa annettuja ohjeita, välttää voimakkaita ponnisteluja, rasittavaa liikuntaa ja kuumaa saunan löylyä 2 viikkoa. Mikäli nielusta tulee vähäistä verenvuotoa, imeskele jääpaloja ja laita kaulalle kylmä pakkaus esim. pakastepussi.

Ensiapu: Etukumara asento, astia leuan alle, anna veren valua ulos. Älä niele verta, vaan sylje ulos. Jos vuoto ei lakkaa, hakeudu päivystykselliseen arvioon.

Lapsen kohdalla epäiltäessä jälkivuotoa on hakeuduttava aina päivystykseen arvioon.

Kotimatka                 

Kotimatkaa varten saa kyytitodistuksen Kelalle toimitettavaksi (taxi/hakijan oma auto).

Vain toiselle vanhemmista voidaan kirjoittaa todistus työnantajaa varten. Yhteystiedot              

Leikkaus voi aiheuttaa lievää lämmönnousua. Jos kuumetta on yli 38°C, kipulääkitys on riittämätön tai jälkiverenvuoto ei asetu, ota yhteys korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalle arkisin klo 8:30-14:30 p. 014 269 5766, ilta- ja yöaikaan sekä viikonloppuisin operatiivisille sairaansijoille p. 014  269 1015 tai lastenosastolle 1 p. 014 269 1001.