Nivustyräleikkaus tähystämällä

 

Tähystysleikkauksessa tyrän kohta tuetaan verkon avulla. Toimenpide tehdään nukutuksessa kolmen n. 1 cm:n mittaisen haavan kautta. Leikkauksen aikana kudoskerrosten väliin johdetaan kaasua ( hiilidioksidi ) näkyvyyden parantamiseksi.

 

Haavan hoito

 

Pidä haava täysin kuivana ja puhtaana ensimmäisen vuorokauden ajan toimenpiteestä, jolloin haavan päälle muodostuu ulkoisilta taudinaiheuttajilta suojaava kerros. Käsitellessäsi haava-aluetta, tee se aina pestyin ja kuivin käsin.                                 

Haavan seudussa esiintyy usein mustelmaa (miehillä myös kivespusseissa) ja turvotus haavan alueella voi kestää useita viikkoja.

Voit käydä suihkussa vuorokauden kuluttua toimenpiteestä. Poista haavatyyny varovasti ennen suihkuun menoa.

Jos haavasta vuotaa verta, laita haavan päälle puhdas haavatyyny. Haavatyynyä voi pitää 2-3 päivää.

Jos haava ei vuoda, laita haavan päälle pelkkä huokoinen haavateippi (saa apteekista). Haavateippi saa kastua peseytymisen yhteydessä. Pidä teippiä haavalla viikon ajan toimenpiteestä ja vaihda se tarvittaessa.

Haava on suljettu sulavin ompelein, ompeleiden poistoa ei tarvita. Mahdolliset langan päät/ solmut voit katkaista 12 vuorokauden kuluttua toimenpiteestä. Saunaan voit mennä viikon kuluttua leikkauksesta. 

 

Kivun hoito

 

Leikkaushaavassa on leikkauksen jälkeen aina jonkin verran kipua. Kipu on voimakkaimmillaan ensimmäisen vuorokauden aikana ja se lieventyy vähitellen. Nivustyräleikkauksen jälkeen kipua esiintyy yleensä 3 - 4 vuorokautta. Hoidoksi riittää tavallinen apteekista ilman reseptiä saatava särkylääke. Saat tarvittaessa kipulääkereseptin mukaasi toimenpideosastolta. Lääkettä suositellaan käytettäväksi annettujen kotihoito-ohjeiden mukaisesti.

Jos haavan seudussa on vielä kolmen viikon kuluttua leikkauksesta niin kovia kipuja, että tarvitset kipulääkettä, ota yhteyttä leikanneeseen lääkäriin. Pitkittyneen kivun vuoksi ovat erityiset hoitotoimenpiteet joskus aiheellisia.

 

 undefined

 

Liikkuminen    

                    

Leikkauksen jälkeen kivuttomin ja helpoin tapa on nousta vuoteesta leikatun kyljen kautta.

Sairaslomalla voit kävellä vapaasti ja tehdä kevyitä kotitöitä voinnin mukaan.

Rankkaa liikuntaa (esim. hölkkää ja tennistä) ei suositella sairasloman aikana. Painavien tavaroiden nostelua ja kantamista kannattaa välttää viikon ajan. Potilaat ovat yleensä työkuntoisia 2-3 viikon kuluttua leikkauksesta.

 

Ota yhteyttä omaan terveyskeskukseesi, jos

  • Kipu haavassa lisääntyy tai on pitkäaikaista
  • Sinulle tulee kuumetta
  • Haavassa on verenvuotoa, joka ei lakkaa
  • Haavassa on kuumotusta, turvotusta tai punoitusta
  • Haavassa olevat ompeleet aukeavat