Kudosnäytteenotto (tai ONB) pinnallisesta kohteesta

 

Ultraääni tai tietokonetomografia tutkimuksen yhteydessä otetaan tarvittaessa karkeaneulanäyte tai ohutneulanäyte kilpirauhasesta, sylkirauhasesta tai muusta pinnallisesta kohteesta. Ilmoittaudu tutkimukseen 15 min ennen tutkimusta Sairaala Novan itseilmoittautumislaitteella, sisäänkäynti NOVA2, Kuvantaminen  L-lohko 1 krs. Varaa käyntiin riittävästi aikaa, sillä yksikössämme tehdään ajanvarauspotilaiden lisäksi kiireellisiä päivystystutkimuksia, jotka saattavat vaikuttaa ajanvarauspotilaiden käynnin kestoon.

Tutkimukseen valmistautuminen

Tutkimuspäivänä saa syödä ja juoda normaalisti.

Mikäli käytössä on verenohennuslääkitys, esim. Marevan-, Warfarin-, Clopidogrel-, Plavix-, Efient-, Eliquis-, Pradaxa-, Tiklyd- tai Xarelto-lääkitys, on lääkitys keskeytettävä ennen toimenpidettä. Keskeytysohjeet tulee kysyä lähettävästä yksiköstä. Toimenpiteen jälkeen verenohennuslääkitys jatkuu normaaliin tapaan.

Mikäli käytössä on verenohennuslääkitys, INR-arvo on kontrolloitava edeltävänä päivänä; arvon on oltava alle 2,5 jotta neulanäyte voidaan ottaa.

Muut käytössä olevat lääkkeet tulee ottaa normaalisti, paitsi verenohennuslääkitys lähettävän yksikön ohjeiden mukaisesti.

Tutkimuksen kulku

Tutkimusta varten tutkittava alue riisutaan paljaaksi. Radiologi tutkii ja paikallistaa kohteen. Tutkimuksen yhteydessä otetaan tarvittaessa neulanäyte tutkittavasta muutoksesta. Tällöin kohdealueen iho pestään ja puudutetaan, sen jälkeen radiologi ottaa neulalla näytteen kohteesta. Näytteenoton jälkeen pistokohtaa painetaan hetken aikaa. Muuta jälkihoitoa ei tarvita. Tutkimus kestää noin 20 minuuttia. Tutkimustulokset saat hoitavalta lääkäriltä.

Yhteystiedot

Ottakaa yhteyttä lähettävään yksikköön mikäli annettu aika ei sovi, mikäli on kysyttävää verenohennuslääkityksen keskeytyksen suhteen tai olet allerginen puuduteaineelle puh. __________________ Käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä ajasta joudumme perimään erikseen määrätyn maksun. Voit ottaa yhteyttä kuvantamisyksikköön mikäli haluat kysyä jotain tutkimukseen liittyvää puh. (014) 269 3035 ultraääni tai (014) 269 1148 CT tietokonetomografia klo 8.00 – 15.00.