Paksusuolen kaksoiskontrastitutkimus (Colongrafia)

 

 

Ilmoittaudu tutkimukseen varattuna aikana Sairaala Novan       1. kerroksen L-lohkon itseilmoittautumislaitteella joka ohjaa sinut kuvantamisyksiköön. Saapuminen suositeltavaa Sairaala Novan sisäänkäynti 2. kautta. Tutkimus tehdään kuvantamisen läpivalaisututkimushuoneessa.

Tutkimus tapahtuu läpivalaisuseurannassa siten, että radiologi täyttää paksusuolen varjoaineella ja ilmalla peräsuolen kautta ja ottaa tarvittavat röntgenkuvat. Tutkimuksen aikana annetaan lisäksi kyynärtaipeen laskimon kautta lääkeainetta (Buscopan), joka voi ohimenevästi aiheuttaa näön hämärtymistä. Tämä seikka sinun tulee huomioida mikäli kuljet omalla autolla. Tutkimus kestää noin 30 minuuttia.

 

Valmistautuminen colongrafiatutkimukseen Colonsteril tyhjennysohje

Tutkimuksen onnistumisen kannalta on erittäin tärkeää, että noudatatte tarkoin seuraavia valmistautumisohjeita:

Ostakaa apteekista Colonsteril-tyhjennysaineet (6 raepurkkia). Teidän on syytä keventää ruokavaliotanne useamman päivän ajan ennen tyhjennystä. Tuolloin tyhjennys voi olla helpompi (katsokaa ruokailuohje Colonsteril-tyhjennysaineen pakkauksesta).

 

Tutkimusta edeltävänä päivänä

Teidän tulee syödä vain nestemäistä ruokaa (esim. velliä, lihalientä, viiliä, mehua) tai apteekista ostettavia lisäravinnejuomia. Juokaa illalla Colonsteril-tyhjennysnestettä (ohje pakkauksessa) 4-6 litraa (noin litra tunnissa), kunnes suolesta tuleva neste on kellertävää, kirkasta ja hajutonta. Liikkuminen auttaa suolen tyhjentymistä. Peräaukon ärtynyttä ihoa voitte hoitaa suihkuttamalla ja rasvaamalla.

Tyhjennysnesteen juomisen jälkeen pitää juoda muita nesteitä (esim. vettä, me-hua, kahvia, lihalientä), sillä tyhjennysneste ei imeydy suolesta, se vain puhdistaa sen.

 

Tutkimuspäivänä

Juokaa aamulla vielä noin ½ litraa Colonsteril-tyhjennysnestettä viimeistään klo 7, jos se on mahdollista, sillä yön aikana ohutsuolesta tulee vielä suolensisältöä paksusuoleen. Lisäksi ennen tyhjennysnesteen juontia voitte juoda esim. kahvia, teetä ja keltaista mehua, mutta mitään kiinteää ruokaa ette saa syödä.

2 tuntia ennen tutkimusta ette saa syödä ettekä juoda mitään.

 

Muuta huomioitavaa

Käyttämäsi lääkkeet voit ottaa normaalisti, mikäli niitä ei ole kielletty ottamasta tyhjään vatsaan.

Voit ottaa yhteyttä lähettävään yksikköön mikäli annettu aika ei sovi  puh. ______________________

Käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä ajasta joudumme perimään erikseen määrätyn maksun.

 

Jos olet raskaana tai mikäli haluat muuten kysyä jotain tutkimukseen liittyvää, voit ottaa yhteyttä kuvantamisyksikköön puh. (014) 269 2739 klo 8.00 – 15.00.

 

Tutkimustulokset saat hoitavalta lääkäriltä.