TIETOKONETOMOGRAFIA (TT) HERMOJUURIBLOKADI ELI -PUUDUTUS

 

 

Tietokonetomografia (TT) eli viipalekuvaus on tutkimus, jossa röntgensäteiden avulla otetaan poikkileikekuvia halutulta alueelta. Kuvauslaitteessa on iso aukko (noin 80 cm), joka on avoin molemmista päistä. Toimenpiteen tarkoitus on lievittää kipua. Toimenpide tehdään tietokonetomografia (TT) laitteen avustuksella. Toimenpiteen aikana tulee olla makuuasennossa liikkumatta. Toimenpiteessä lääkäri pistää kortisonia ja puudutetta hermojuuren ympärille sekä tarvittaessa varjoainetta kohdealueen varmistamiseksi. Toimenpide tehdään mahdollisesti paikallispuudutuksessa. Toimenpide kestää valmisteluineen noin 30 minuuttia. Henkilökunnalla on koko ajan näkö-, kuulo- ja puheyhteys viereisestä huoneesta.

 

Esivalmistelut

  • Ennen tietokonetomografiatutkimusta saa syödä ja juoda kevyesti.
  • Käytössä olevat lääkkeet voi ottaa normaalisti.
  • Toimenpiteen onnistumisen kannalta on tärkeää kyetä makaamaan liikkumatta koko toimenpiteen ajan.
  • Tutkimukseen tulee ilmoittautua varattuna aikana sairaala Novan kuvantamisyksikössä.
  • Ilmoittaudu tutkimukseen varattuna aikana sairaala Novan kuvantamisyksikköön 1krs L-lohko (sisäänkäynti NOVA2).

 

Jälkihoito

Autolla ajaminen on kielletty toimenpidepäivänä, koska puudutusaineen laitto voi heikentää ajokykyä. Tämän vuoksi on hyvä olla saattaja mukana. Liikkuminen on sallittua kivun sallimissa rajoissa ja omien tuntemusten mukaisesti.

Hermojuuri saattaa ärsyyntyä toimenpiteessä, joten kipuoire voi toimenpidepäivänä ja seuraavana päivänä olla aiempaa pahempi. Kivun lievittyminen alkaa 1-2 vuorokauden kuluessa. Toimenpiteen vaikutus ja vaikutuksen kesto ovat yksilöllisiä. Kipuoiretta on hyvä tarkkailla, jotta voidaan myöhemmin arvioida toimenpiteestä saatua hyötyä. Tutkimustulokset saat hoitavalta lääkäriltä.

 

Muuta huomioitavaa

Ottakaa yhteyttä lähettävään yksikköön mikäli annettu aika ei sovi tai on kysyttävää verenohennuslääkityksen tai kipulääkityksen  suhteen tai tarvitset sairaslomatodistuksen.

Käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä ajasta joudumme perimään erikseen määrätyn maksun.

Jos epäilet olevasi raskaana, ota yhteys lähettävään yksikköön. Tutkimuksen pyytänyt lääkäri harkitsee voidaanko tutkimus suorittaa.

Jos olet yliherkkä jodivarjoaineelle tai mikäli haluat kysyä jotain tutkimukseen liittyvää, voit ottaa yhteyttä kuvantamisyksikköön puh. (014) 269 1148 klo 8.00 – 15.00.