TIETOKONETOMOGRAFIA (TT) KEUHKOT tai KEUHKOT JA YLÄVATSA

 

 

Esivalmistelut

 

  • Käytössä olevat lääkkeet voi ottaa normaalisti, mutta mikäli käytössä on metforminia sisältävää diabeteslääkettä, esimerkiksi  Eucreas, Glucophage, Janumet, Jentadueto, Komboglyze, Metforem, Metformin, Oramet, Segluromet, Synjardy, Velmetia ja Xigduo on lääkitys pidettävä tauolla 2 vrk ennen ja 2 vrk jälkeen varjoainekuvauksen. Tästä lyhyestä tauosta ei ole haittaa.
  • Mikäli ohessa on laboratoriolähete (P-Krea), verikokeessa tulisi käydä viimeistään edeltävänä päivänä terveyskeskuksen/keskussairaalan näytteenotossa.
  • Ennen tietokonetomografiatutkimusta saa syödä ja juoda kevyesti.
  • Saavu Sairaala Novaan (sisäänkäynti 2) Kuvantaminen sijaitsee 1 krs. L-lohko.
  • Ilmoittaudu tutkimukseen itseilmoittautumisautomaatilla varattuna aikana Sairaala Novan kuvantamisyksikköön 1 krs L-lohko.

Yleistä

Tietokonetomografia (TT) eli viipalekuvaus on tutkimus, jossa röntgensäteiden avulla otetaan poikkileikekuvia tutkittavalta alueelta. Tutkimus suoritetaan makuuasennossa. Kuvauslaitteessa on iso aukko (noin 80 cm), joka on avoin molemmista päistä. Tutkimuksen aikana tulee olla liikkumatta ja noudattaa kovaäänisen kautta tulevia ohjeita. Henkilökunnalla on koko ajan näkö-, kuulo- ja puheyhteys viereisestä huoneesta. Kuvausaika on yleensä lyhyt, mutta esivalmisteluineen käynti kuvantamisyksikössä kestää noin 30 minuuttia. Yksikössämme kuvataan ajanvarauspotilaiden lisäksi myös kiireellisiä päivystystutkimuksia, jotka saattavat vaikuttaa ajanvarauspotilaiden käynnin kestoon. Tutkimustulokset saat hoitavalta lääkäriltä.

 

Varjoaine

Mikäli tutkimukseen kuuluu ylävatsan kuvaus, voidaan tarvittaessa antaa radiologin määräyksestä ½ litraa vettä juotavaksi juuri ennen kuvausta. Tutkimuksessa käytetään yleensä laskimoon annettavaa jodipitoista varjoainetta, jonka antamista varten laitetaan käsivarren laskimoon muovikanyyli. Varjoaine voi aiheuttaa hetkellistä lämmöntunnetta ja metallista makua suuhun. Varjoaine erittyy munuaisten kautta virtsaan, runsas nesteiden nauttiminen tutkimuksen jälkeen nopeuttaa varjoaineen poistumista elimistöstä. Jodivarjoaine-yliherkkyydestä tulee ilmoittaa kuvantamisyksikköön ennen tutkimusta.

 

 

Muuta huomioitavaa

Ottakaa yhteyttä lähettävään yksikköön mikäli annettu aika ei sovi

 

 

Jos epäilet olevasi raskaana, ota yhteys lähettävään yksikköön. Tutkimuksen pyytänyt lääkäri harkitsee voidaanko tutkimus suorittaa.

 

Käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä ajasta joudumme perimään erikseen määrätyn maksun.

Jos olet yliherkkä jodivarjoaineelle tai mikäli haluat kysyä jotain tutkimukseen liittyvää, voit ottaa yhteyttä kuvantamisyksikköön puh. (014) 269 1148 klo 8.00 – 15.00.