TIETOKONETOMOGRAFIA (TT) OHUTSUOLI

 

Esivalmistelut

 

  • Käytössä olevat lääkkeet voi ottaa normaalisti, mutta mikäli käytössä on metforminia sisältävää diabeteslääkettä, esimerkiksi Eucreas, Glucophage, Janumet, Jentadueto, Komboglyze, Metforem, Metformin, Oramet, Segluromet, Synjardy, Velmetia,  ja Xigduo on lääkitys pidettävä tauolla 2 vrk ennen ja 2 vrk jälkeen varjoainekuvauksen. Tästä lyhyestä tauosta ei ole haittaa.
  • Ennen tutkimusta on oltava ravinnotta 12 tuntia. Myös tupakointia ja purukumin syöntiä tulee välttää.
  • Mikäli ohessa on laboratoriolähete (P-Krea), verikokeessa tulisi käydä viimeistään edeltävänä päivänä terveyskeskuksen/keskussairaalan näytteenotossa.
  • Tutkimukseen tulee ilmoittautua varattuna aikana Sairaala Novan Kuvantamisyksikköön 1krs L-lohko, sisäänkäynti NOVA2.
Yleistä

Tietokonetomografia (TT) eli viipalekuvaus on tutkimus, jossa röntgensäteiden avulla otetaan poikkileikekuvia tutkittavalta alueelta. Tutkimus suoritetaan makuuasennossa. Kuvauslaitteessa on iso aukko (noin 80 cm), joka on avoin molemmista päistä. Tutkimuksen aikana tulee olla liikkumatta ja noudattaa kovaäänisen kautta tulevia ohjeita. Henkilökunnalla on koko ajan näkö-, kuulo- ja puheyhteys viereisestä huoneesta.

Ennen tutkimusta saat kuvantamisessa juodaksesi 1,5 litraa Colonsteril-juomaa vähitellen noin 45 minuutin aikana. Colonsteril-juomaa  juodaan vielä ½ litraa juuri ennen kuvausta. Colonsteril-juoma vilkastuttaa suolen toimintaa ja sen vaikutus jatkuu myös tutkimuksen jälkeen. Kuvausaika on yleensä lyhyt, mutta esivalmisteluineen käynti kuvantamisyksikössä kestää noin 1½ tuntia, sisältäen Colonsteril-juoman juomisen ja tutkimuksen. Yksikössämme kuvataan ajanvarauspotilaiden lisäksi myös kiireellisiä päivystystutkimuksia, jotka saattavat vaikuttaa ajanvaraus-potilaiden käynnin kestoon. Tutkimustulokset saat hoitavalta lääkäriltä.

Varjoaine

Tutkimuksessa käytetään yleensä laskimoon annettavaa jodipitoista varjoainetta, jonka antamista varten laitetaan käsivarren laskimoon muovikanyyli. Varjoaine voi aiheuttaa hetkellistä lämmöntunnetta ja metallista makua suuhun. Varjoaine erittyy munuaisten kautta virtsaan, runsas nesteiden nauttiminen tutkimuksen jälkeen nopeuttaa varjoaineen poistumista elimistöstä. Jodivarjoaine-yliherkkyydestä tulee ilmoittaa kuvantamisyksikköön ennen tutkimusta.

Muuta huomioitavaa

Ottakaa yhteyttä lähettävään yksikköön mikäli annettu aika ei sovi.

Käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä ajasta joudumme perimään erikseen määrätyn maksun.

Jos epäilet olevasi raskaana, ota yhteys lähettävään yksikköön. Tutkimuksen pyytänyt lääkäri harkitsee voidaanko tutkimus suorittaa.

  Jos olet yliherkkä jodivarjoaineelle tai mikäli haluat kysyä jotain tutkimukseen liittyvää, voit ottaa yhteyttä kuvantamisyksikköön puh. (014) 269 1148 klo 8.00 – 15.00.