TIETOKONETOMOGRAFIA PAKSUNSUOLEN TT, COLON TT

 Esivalmistelut

Tutkimuksen onnistumisen kannalta on erittäin tärkeää noudattaa tarkoin seuraavia tyhjennysohjeita, jotta paksusuoli on tyhjä ulosteesta tutkimusta tehtäessä.

 

 • Erillisessä kirjekuoressa lähetetään 20 ml pullo Gastrografin varjoaine-liuosta, joka on jodipitoista. Mikäli olet yliherkkä jodivarjoaineelle, ota yhteys kuvantamisen henkilökuntaan (puh. 014 269 1148, kello 8-15).
 • Tyhjennystä varten apteekista tulee ostaa Picoprep tai CitraFleet-tyhjennysainetta (2 pussia, reseptivapaita). Apteekista voi myös ostaa halutessaan kuiduttomia, energiapitoisia täydennysravintovalmisteita esim. Nutridrink, Semper Teho, Dietta Teho.
 • Mikäli ohessa on laboratoriolähete (P-Krea), verikokeessa tulisi käydä viimeistään edeltävänä päivänä terveyskeskuksen/keskussairaalan näytteenotossa.
 • Käytössä olevat lääkkeet voi ottaa normaalisti, mutta mikäli käytössä on metforminia sisältävää diabeteslääkettä, esimerkiksi Eucreas, Glucophage, Janumet, Jentadueto, Komboglyze, Metforem, Metformin, Oramet, Segluromet, Synjardy, Velmetia ja Xigduo on lääkitys pidettävä tauolla 2 vrk ennen ja 2 vrk jälkeen varjoainekuvauksen. Tästä lyhyestä tauosta ei ole haittaa.

Tutkimusta edeltävän viikon aikana

 • ei saa syödä siemeniä sisältäviä marjoja, hedelmiä tai kasviksia
 • ei saa syödä jyviä tai siemeniä sisältäviä leipiä tai puuroja
 • ei saa syödä suolen toimintaa edistäviä kuituvalmisteita

Tutkimusta edeltävänä päivänä

 

 • Voi nauttia ainoastaan nesteitä, kuten vettä, teetä, kahvia, siivilöityä mehukeittoa tai kiisseliä sekä siivilöityjä liha-, kala-, kasvis-, tai kanaliemiä ja mehuja sekä tuoremehuja, joissa ei ole hedelmälihaa.
 • Tarvittaessa voi käyttää täydennysravintovalmisteita.
 • Kiinteää ruokaa ei saa nauttia.
 • Nesteitä tulisi juoda runsaasti, vähintään 2-3 litraa päivän aikana.
 • Kello 8:00 juo 2 lasillista (240 ml) nesteitä. Sekoita yksi pussi Picoprep- tai CitraFleet-jauhetta 1,5 dl:aan kylmää vettä. Sekoita liuosta 2–3 minuutin ajan ja juo se. Neste voi joskus kuumentua, kun Picoprep liukenee. Jos näin tapahtuu, juo neste vasta kun se on jäähtynyt juomalämpöiseksi.
 • Kello 13:00 lounaan asemasta juo vähintään kolme isoa lasillista (n. 720 ml) nesteitä tai täydennysravintovalmisteita, mielellään enemmänkin.
 • Noin kello 15:00 juo ensin vähintään kaksi lasillista nesteitä. Sekoita toisen Picoprep- tai CitraFleet-pussin sisältö 1,5 dl:aan kylmää vettä. Sekoita liuosta 2–3 minuutin ajan ja juo se. Neste voi joskus kuumentua, kun Picoprep liukenee. Jos näin tapahtuu, juo neste vasta kun se on jäähtynyt juomalämpöiseksi. Juo heti sen jälkeen vähintään vielä kaksi lasillista kylmää vettä, mielellään enemmänkin. Juo tarvittaessa vielä illalla nesteitä tai täydennysravintovalmisteita.
 • Kello 21:00 juo yksi 20 ml pullo Gastrografin varjoaineliuosta.

Tutkimuspäivän aamuna

 • Aamulla tulee olla syömättä, mutta juoda saa enintään 2 dl nesteitä tai 2 dl täydennysravintovalmisteita.
 • Tupakointi, sekä pastillien ja purukumin syönti on kielletty.
 • Lääkärin määräämät lääkkeet saa ottaa normaalisti, lukuun ottamatta edellä mainittuja tablettina otettavia diabeteslääkkeitä.
 • Saavu Sairaala Novaan (sisäänkäynti 2) Kuvantaminen sijaitsee 1 krs. L-lohko.
 • Ilmoittaudu tutkimukseen itseilmoittautumisautomaatilla varattuna aikana Sairaala Novan kuvantamisyksikköön 1 krs L-lohko.
Yleistä

Tietokonetomografia (TT) eli viipalekuvaus on tutkimus, jossa röntgensäteiden avulla otetaan poikkileikekuvia tutkittavalta alueelta. Tutkimus suoritetaan makuuasennossa, vatsallaan ja selällään. Tutkimukseen kuuluu paksunsuolen täyttäminen peräsuolen kautta hiilidioksidikaasulla. Tämä saattaa aiheuttaa turvotuksen ja täyteläisyyden tunnetta vatsalla. Lisäksi saatetaan käyttää suolen liikettä rauhoittavaa Buscopan lääkettä laskimoon. Henkilökunnalla on koko ajan näkö-, kuulo- ja puheyhteys viereisestä huoneesta. Käynti kuvantamisyksikössä kestää esivalmisteluineen noin 30 minuuttia. Tutkimustulokset saat hoitavalta lääkäriltä.

Varjoaine

Tutkimuksessa käytetään laskimoon annettavaa jodipitoista varjoainetta, jonka antamista varten laitetaan käsivarren laskimoon muovikanyyli. Varjoaine voi aiheuttaa hetkellistä lämmöntunnetta ja metallista makua suuhun. Jodivarjoaineyliherkkyydestä tulee ilmoittaa kuvantamisyksikköön ennen tutkimusta.

Tutkimuksen jälkeen

Varjoaine erittyy munuaisten kautta virtsaan, runsas nesteiden nauttiminen tutkimuksen jälkeen nopeuttaa varjoaineen poistumista elimistöstä.

Syöminen on hyvä aloittaa kevyesti tutkimuksen jälkeen.

Muuta huomioitavaa

Ottakaa yhteyttä lähettävään yksikköön mikäli annettu aika ei sovi

Käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä ajasta joudumme perimään erikseen määrätyn maksun.

 

Jos epäilet olevasi raskaana, ota yhteys lähettävään yksikköön. Tutkimuksen pyytänyt lääkäri harkitsee voidaanko tutkimus suorittaa.

Jos olet yliherkkä jodivarjoaineelle tai mikäli haluat kysyä jotain tutkimukseen liittyvää, voit ottaa yhteyttä kuvantamisyksikköön puh. (014) 269 1148 klo 8.00 – 15.00.